2019. április 2

Jens Stoltenberg üdvözlő üzenetet intézett Romániához

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözlő üzenetet intézett Klaus Iohannis államfőhöz  Románia NATO-csatlakozásának 15-ik évfordulója alkalmából. A NATO-főtitkár nagyra értékelte Románia részvételét a hadműveletek szinterén. Mint megjegyezte, Afganisztánban volt alkalma a román katonákat megismernie, akik az ország biztonsági helyzetének helyreállitásában segitkeznek. Jens Stoltenberg méltatta azt, hogz Románia a GDP-ből 2%-ot fordit a hadsereg feljlesztésére és a fegyveres erők modernizálására a következő tiz év alatt. Megjegyzendő, hogy a képviselőház és a szenátus ünnepi ülést tartott Románia NATO-csatlakozásának 15-ik évfordulója alkalmából. Az eseményen részt vett az államfő, a miniszterelnök, más magas rangú tisztségviselők és a diplomáciai testület képviselői. A parlament ez alkalommal nyilatkozatot fogadott el. Megjegyzendő, hogy a NATO-küldetésekben jelenleg 887 román katona vesz részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter Washingtonban tesz látogatást

Teodor Meleşcanu külügyminiszter Washingtonban megbeszélést folytatott Mike Pompeo külügyminiszterrel a román-amerikai együttműködésről a NATO keretében, azokról a kihivásokról, amelyekkel a NATO szembesül a szövetség keleti szárnyán és a fekete-tengeri orosz agresszióról. Teodor Meleşcanu részt vesz a NATO-államok külügyminisztereinek összejövetelén, amelyet az Észak Atlanti Szövetség megalakulásának 70.-ik évfordulója alkalmából szerveztek meg. Az amerikai külügyminiszterrel sorra került találkozó után Teodor Meleşcanu a román rádió kiküldött tudósitójának elmondta, hogy megvitatták a transzatlanti biztonság prioritásait és megerősitették a román és az amerikai kormányok által tett efőfeszitések fontosságát a stratágiai partnerség fejlődése és kiterjesztése érdekében. A NATO-miniszterek április 4-i találkozóján elemzik a Szövetség jelenlétét a Fekete-tenger térségében. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Teodor Meleşcanu és Mike Pompeo találkozóján teritékre került a korrupció leküzdéséért Románia által tett erőfeszitések fontossága is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat lesz a Fekete-tengeren

A Román Tengerészeti Erők ez év április 5-13 között többnemzetiségi haditengerészeti gyakorlatot tartanak a Fekete-tenger román felségvizein és nemzetközi vizein. A Sea Shield  19 fedőnevű, közös műveletben a román haditengerészet 14 hajója és további hat hajó vesz részt Bulgáriából, Kanadából, Görögországból, Hollandiából és Törökországból, valamint csaknem 2.200 katona, akik a vizalatti, a szárazföldi és légi fenyegetések elleni műveletek összehangolását gyakorolják, szemelőtt tartva a fekete-tengeri térség biztonsági fenyegetésének tipológiáját. A hadgyakorlatok forgatókönyve fiktiv és a cél, egyes válságreagáló műveletek (CRO) megtervezése és végrehajtása az ENSZ Biztonsági Tanácsa Határozatának értelmében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Az Autizmus Világnapja

Az Autizmus Világnapja alkalmából Bukarestben és az ország más városaiban  különböző rendezényekre kerül sor. Bukarestben már harmadszorra tartják e napot. A fontosabb épületeket, igy a román rádió épületét is, kék szinűre, az autizmus szinére világitják ki. A Help Autism Egyesület, amely 500 autizmussal élő gyermeket segit, kedd délelőtt megszervezte a Nyitott Kapuk Napját a bukaresti és suceavai központjainál. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

A fogyaszóvédelmi szabályok hatékonyabb alkalmazását szorgalmazza az Európai Parlament és Tanács

Az Európai Parlament és Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a fogyasztóvédelmi szabályok megerősitéséről és hatékonyabb alkalmazásáról.A legfontosabb változások között szerepel a nagyobb átláthatóság biztositása a fogyasztók számára online vásárlások esetén, valamint a hatékonyabb szankciórendszer és a termékek eltérő minősége miatt EU-szerte adódó problémák kezelésének konkrétabb szabályozása. A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok hatásköre kiterjed a törvényszegők hatékony megbűntetésére. A tagállamokban alkalmazott bűntetés a vállalkozó évi forgalmának maximum 4%-át teheti ki. Az új szabályok megerősitik a fogyasztók védelmét online vásárlások terén. Ebben az esetben a fogyasztónak joga van  tudni, hogy a termékek vagy szolgáltatások eladója kereskedő vagy fizikai személy, hogy világos legyen számára milyen tipusú védelembe részesül, ha probléma adódik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Andrei Demény