BNR menţine rata dobânzii de politică monetară, iar guvernatorul Mugur Isărescu apără această decizie

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât astăzi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Dobânda de politică monetară este menţinută la acest nivel din luna mai a anului trecut.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a apărat astăzi decizia de menținere a ratei dobânzii de politică monetară și a susținut că dobânzile la credite pot fi reduse doar dacă permit condițiile de piață.
Mugur Isărescu: Dobânzi nu sunt – să-l citez pe domnul academician Dăianu – scoase din pălărie. Sunt determinate de piață, pe bază de indicatori cantitativi. De exemplu, inflaţia este un factor foarte important. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România trebuie să reducem inflația. Altfel, sunt intenţii, și noi le împărtășim ca intenții. Dar una este intenţia, dorinţa, şi alta este posibilitatea. Mărimile economice au o determinare obiectivă, nu sunt stabilite subiectiv de către cineva./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie, ora 19:00)