Chişinău – Discuţii în vederea creării unei coaliţii de guvernare

La Chişinău, preşedintele Igor Dodon a invitat astăzi din nou liderii principalelor partide parlamentare pentru discuţii în vederea creării unei coaliţii de guvernare, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Doar Partidul Socialiştilor, pro-rus, şi Partidul Democrat, condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, au dat curs invitaţiei, în timp ce Blocul ACUM, pro-european şi pro-reformă, refuză să discute cu partidele, pe care le califică drept oligarhizate.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Corneliu Rusnac (Radio Chişinău) – Igor Dodon a invitat trei din cele patru partide parlamentare la o discuție comună, după ce săptămâna trecută a avut întrevederi separate cu liderii acestora. Blocul ACUM, care reprezintă principalele forțe de opoziție pro europene, a refuzat invitația, subliniind că nu va discuta cu Partidul Democrat, aflat la guvernare, pe care îl acuză de situația în care se află Republica Moldova. Partidul Democrat şi Partidul Socialiștilor poartă discuții în culise în vederea formării unei coaliții de guvernare și cel mai probabil întrevederea, lansată la inițiativa șefului statului, va reprezenta oficializarea înțelegerii între cele două forțe, susține analistul politic Ioan Tăbîrță. În opinia sa, acesta ar putea fi motivul pentru care Blocul ACUM refuză să participe la întrevedere.
Pe de altă parte, Blocul ACUM spune că a elaborat o serie de inițiative legislative menite să asigure independența instituțiilor statului și scoaterea acestora de sub control politic. Blocul a invitat la discuții deputații care susțin inițiativele respective. Deputaţii partidului ŞOR, condus de omul de afaceri Ilan Şor, condamnat anterior de primă instanță pentru implicare în jaful bancar din 2014, au venit la discuţii, blocul ACUM a refuzat să dialogheze cu ei.
Între timp, Partidul Democrat a anunțat că lucrează deja asupra programului de guvernare pentru perioada 2019-2023. Experţii de la Chișinău au păreri împărțite referitor la situația post electorală din țară. Printre cele mai vehiculate scenarii sunt: o coaliție de centrul stânga între Partidul Democrat și cel al Socialiștilor, pro rus, şi dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate./amirea/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 aprilie)