Cum simt țânțarii transpirația oamenilor

Tânţarii-femelă care transmit febra dengue şi virusul Zika reperează oamenii cu un receptor care percepe acidul lactic conţinut în transpiraţia umană, au descoperit cercetătorii americani.

Matthew DeGennaro, un neurogenetician de la Universitatea Internațională Florida din Miami și colegii săi au identificat o genă numită IR8a, fără de care țânțarii își pierd o mare parte din capacitatea olfactivă. Ţânţarii-mutant, privaţi ​​de această genă, au fost de două ori mai puţin atraşi de oameni decât ţânţarii salbatici, conform experimentelor realizate pe 14 persoane. Cercetatorii au publicat în revista „Current Biology” rezultatele cercetărilor lor efectuate pe ţânţarii Aedes aegypti, care transmit Zika, febra dengue sau febra galbenă.
De zeci de ani, se știe că țânțarii sunt atraşi de transpirație și de acidul lactic (pe lângă căldură și dioxidul de carbon expirat de oameni). Dar mecanismul genetic și molecular nu le era cunoscut până acum cercetătorilor. „Am căutat receptorul pentru acidul lactic din anii ’60”, a explicat pentru AFP profesorul DeGennaro, care s-a bazat pe manipulările genetice şi pe instrumentul CRISPR/Cas9.

„Teoretic, am putea încerca acum să blocăm această cale olfactivă la țânțari, cu un produs chimic sau cu echivalentul unui parfum, pentru a deveni aproape invizibili la antenele insectelor (unde se află organele lor olfactive principale). Dar fabricarea acestei substanțe rămâne o întreagă provocare. Va dura ani, dar am făcut într-adevăr un pas înainte”, a conchis Matthew DeGennaro./rcostea/vdraguta

www.levif.be – 3 aprilie