2019. április 4

Klaus Iohannis államfő két igazságügyi téma népszavazásra bocsátásához kérte ki a parlament véleményét

Klaus Iohannis államfő népszavazással tiltaná meg, hogy a kormány sürgősségi rendelettel modósitsa a bűntetőjogot. Az államfő ahhoz is a meg akarja szerezni a választók hozzájárulását, hogy Romániában ne lehessen közkegyelemben vagy amnesztiában részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit. Ezt a két témát jelölte meg Klaus Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában a május 26-ra kiírandó referendum kérdéseiként. Mint hozzáfűzte: ezekről levélben kérte ki a parlament véleményét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A liberálisok támogatják az államfőt a május 26-i népszavazás megszervezésében

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a Klaus Iohannis államfő által bejelentett, népszavazásra bocsátandó két téma – a bűntetőjog sürgösségi kormányredelettel való módositásának, illetve a korrupciós bűncselekmények elkövetőinek amnesztiában való részesitésének megtiltása – alapvetően fontos a román társadalom fejlődése szempontjából. Ludovic Orban liberális vezető sajtókonferenciáján kihangsúlyozta, hogy az államfő döntése a társadalom javát szolgálja. „A PNL támogatja az államfőt a május 26-án megszervezendő népszavazás sikeréért”, fűzte hozzá Ludovic Orban. Másrészt, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette, hogy „teljesen” megszűntetné a sürgösségi rendeletek kibocsátásnak lehetőségét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Az Európai Parlament szabályokat fogadott el a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének növelésére

Az Európai Parlament csütörtökön szabályokat fogadott el a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének növelésére. A megszavazott csomag értelmében minden apának vagy vele egyenrangú társszülőnek joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyereke születésének, örökbefogadásának időszakában. Ezen az időszak alatt a betegszabadság idején járó bért kell kapnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Gabriel Leş védelmi miniszter részt vesz a „B9 Kezdeményezés” védelmi minisztereinek varsói összejövetelén

Gabriel Leş védelmi miniszter csütörtökön és pénteken részt vesz a „B9 Kezdeményezés” védelmi minisztereinek varsói összejövetelén. A lengyel és a román védelmi minisztériumok közreműködésével megszervezett rendezvényen a kezdeményezés tagországainak – Bulgária, Csehország, Lettónia, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország – védelmi miniszterei, valamint NATO- és az amerikai védelmi minisztérium képviselői vannak jelen. A román védelmi minisztérium közlése szerint a tanácskozás a NATO védelmi szerepének – elsősorban a keleti szárnyon – megerősitéséért tett további erőfeszitések fontosságára összpontosul. Megjegyzendő, hogy a „B9 Kezdeményezés” tagországainak miniszterei a tavaly Bukarestben találkoztak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Az Európai Bizottság Románia esetében egyelőre nem tárgyal a 7-es cikkely alkalmazásáról

Az Európai Bizottság egyelőre nem tárgyal a Románia elleni 7-es cikkely szerinti eljárás megkezdéséről, de ez attól függ, hogy mi történik a napokban a román igazságszolgáltatás terén, nyilatkozta csütörtökön, Bukarestben Vera Jourova igazságügyi és fogyasztóvédelmi európai biztos, megjegyezve, hogy figyelmeztette a bukaresti kormányt az igazságügyi sürgösségi kormányrendeletek kibocsátása felöl.”Véleményünk szerint a sürgösségi rendeletek kibocsátása téves irányban tett lépés és a kormány reagálására várunk, remélve, hogy Románia visszatér a normális útra, amely annyira pozitiv és sikeres volt az utóbbi tiz évben”, mondotta az európai biztos.Eközben Brüsszelben nem jutottak közös nevezőre az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói az európai főügyész kinevezése tekintetében, mely funkcióra a DNA volt főügyésze, Laura Codruţa Kövesi is pályázik. Ez a tárgyalások harmadik fordulója volt és az utolsó fordulóra április 12-én kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Rozália Gănciulescu, RADOR