Celebrul hair-stylist Jean-Louis David a murit

foto: AFP

Jean-Louis David, pionierul francez al coafurii și inventator al „degradeului”, a murit miercuri dimineața la vârsta de 85 de ani, a declarat pentru AFP grupul Provalliance, care deține marca coafezului-star, confirmând o informație difuzată de BFM.
Născut pe 24 martie 1934 într-o familie de coafori din Grasse, el a început să lucreze la Paris la începutul anilor ’50, epoca de aur a „artiștilor” coafurii. Salonul „Gabriel Garland”, unde a fost angajat pentru prima oară, aparținea proprietarului revistei „Cinémonde”, o ocazie extraordinară pentru a-și face un nume în rândurile vedetelor marelui ecran. Printre clientele sale s-a numărat şi acriţa cu păr blond platinat Kim Novak, de la Hollywood, viitoarea eroină a filmului lui Alfred Hitchcock „Sueurs froides” („Vertigo”).

foto: AFP

În 1961, el şi-a deschis primul său salon de coafură la Paris, pe luxosul bulevard Wagram, și a creat cupa degradată în 1970, o revoluție în lumea coafurii. Internaționalizarea a avut loc la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Tatăl a patru copii, căsătorit de patru ori, el şi-a vândut marca în 2002 grupului american Regis Corporation, care apoi a vândut-o, în 2008, grupului Provalliance al lui Franck Provost. Acesta din urmă au evocat „un om vizionar, avangardist, creator și om de afaceri remarcabil care a marcat coafura”, într-un comunicat trimis miercuri noaptea la AFP. /rcostea/ddaniela

www.lesoir.be – 4 aprilie