Trei scrisori ale lui Napoleon către Joséphine – vândute cu peste 500.000 de euro la Paris

Joi, la Paris, trei scrisori de dragoste scrise de Napoleon Bonaparte pentru soția sa Joséphine între 1796 și 1804 s-au vândut la preţul de 513.500 de euro, a anunțat casa de licitații Drouot.
„Nicio scrisoare de la tine, adorabila mea prietenă; prin urmare, tu ai ocupații mai plăcute din moment ce uiți de soțul tău, care este în mijlocul afacerilor și al celor mai excesive oboseli, te doresc doar pe tine (….) Sunt izolat. Tu m-ai uitat. Iată, de opt zile sunt tot călare. Fără nopţi, fără repaos, fără somn”, îi scria generalul Bonaparte, pe 18 aprilie 1796 lui Joséphine, în timpul campaniei sale în Italia.
Un emoţionant manuscris al lui Camille Desmoulins (1760-1794), un jurnalist revoluționar ghilotinat, scris pentru propria sa apărare în timpul procesului său, a fost cumpărat cu 24.700 de euro, înainte de a fi licitat de Biblioteca Istorică a orașului Paris.
De asemenea, un puternic simbol al celui de-al Doilea Război Mondial, o mașină Enigma, folosită la codarea mesajelor, s-a vândut la preţul de 48.100 de euro./rcostea/vdraguta

www.lalibre.belgique – 5 aprilie