A fost modificat protocolul de triaj din UPU

Protocolul de triaj în cadrul Unităţilor de Primiri Urgenţe a fost modificat. Acum, pentru codul verde, care presupune o urgenţă uşoară, timpul maxim de preluare a pacientului în zona de tratament este de 60 de minute, în loc de 30 de minute, cum era înainte. De asemenea, pentru codul albastru, o situaţie care pentru medic nu reprezinţă o urgenţă, timpul de aşteptare se modifică de la două la patru ore. Secretarul de stat din ministerul de interne, Raed Arafat, a explică de ce s-a modificat perioada de aşteptare în Unităţile de Primiri Urgenţe:

Raed Arafat: „Pentru că nu puteau să fie realizaţi. Noi am folosit un sistem de triaj internațional, care există şi în alte ţări. La codul verde, de exemplu, ajungi la spital, trebuie suturat sau trebuie văzut un pacient cu o radiografie, fractură, etc., era 30 de minute, acum s-a prelungit la 60 de minute. Asta nu înseamnă că stai nevăzut. Există deja UPU-uri care au medici care văd prima fază la triaj ca să se asigure că este ok, după care se ocupă de tine în maxim 60 de minute, nu înseamnă că trebuie să aştepţi 60 de minute”.

Pentru codurile roşu şi galben, care presupun că viaţa pacientului este în pericol, nu s-a modificat nimic, timpii maximi de preluare sunt de cel mult 15 minute, a mai precizat Raed Arafat./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie)