Biserici uimitoare: Sfântul Mihail din Vârful Acului (Franţa)

Pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paști, ne-am propus ca în perioada premergătoare acestora să vă prezentăm câteva biserici inedite, care oferă o lumină aparte celor care le vizitează, dar și imagini de o frumusețe uimitoare.

* * * * *

Biserica Sfântul Mihail din Vârful Acului (Franţa)

Biserica Saint-Michel d’Aiguilhe (Sf. Mihail din Varful Acului) este situată în localitatea Aiguilhe, în apropiere de Le Puy-en-Velay, în Franţa.

foto: https://ro.pinterest.com/

Impresionantul lăcaş de cult datează din anul 969 şi a fost construit pe un vârf de origine vulcanică de 85 de metri înălţime. La capelă se ajunge urcând 268 de trepte săpate în piatră, după care înaintea privitorilor se deschide o panoramă magnifică.
A fost ctitorită de un episcop francez, în urma unui pelerinaj pe care acesta l-a făcut la altarul Sfântului Iacov cel Mare, din Santiago de Compostela.
Fațada capelei datează din secolul al XII-lea. Piatra și arcurile sale multicolore îi conferă un aspect exotic, care dezvăluie influențele islamice. Este decorat cu mozaicuri de piatră roșie, albă și neagră în modele geometrice, accentuate cu reliefuri sculptate din piatră mai deschisă.
O legendă locală spune că în anul 1429, mama Ioanei d’Arc a ajuns în acest loc pentru a se ruga./cvanatoru

Corina Vânătoru, RADOR