ICR BERLIN găzduieşte un spectacol performativ de şi cu Alina Şerban

Pe 8 aprilie, Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin va găzdui, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, o performanță artistică al Alinei Şerban, intitulată „The Best Child in The World”. În cadrul acestui spectacol, artista va prezenta câteva fragmente din one-woman-show-ul autobiografic intitulat “I Declare at My Own Risk – The Best Child in The World” (“Declar pe propria răspundere – Cel mai bun copil din lume”), o producție care documentează parcursul identitar al unei fete provenind dintr-o comunitate de romi extrem de săracă din Bucureşti.

Actul artistic relatează povestea unei femei de etnie romă şi a rezistenţei sale. De altfel, este prima poveste personală spusă de către o româncă de etnie romă din perspectivă proprie, dezvăluind în același timp și situația socială cu care se confruntă comunitatea romă. Pornind de la propria poveste de viață, performanța va continua cu o dezbatere despre istoria colectivă a romilor din România.

Acest eveniment face parte din programul conex al expoziţiei “Roma Women Weaving Europe” organizată de Institutul de Artă şi Cultură al Romilor din Europa (ERIAC) şi de Institutul Cultural Român din Berlin, în perioada 21 martie – 30 iulie, cu scopul de a evidenția femeile de etnie romă în diferite ipostaze: ca lideri, dar şi ca supraviețuitoare, ca apărătoare şi reinventatoare ale culturii şi nu în ultimul rând ca revoluționare. Expoziția prezintă o selecție de artiști contemporani remarcabili, din România şi alte țări europene – Mihaela Cîmpeanu (RO), Ioanida Costache (RO), Mihaela Drăgan (RO), Ana Maria Gheorghe (RO), Delaine Le Bas (UK), Kiba Lumberg (FI), Małgorzata Mirga-Tas (PL), Emília Rigová (SK), Selma Selman (BiH), Alina Serban (RO), George Vasilescu (RO) and urban_roma (RO) – şi include creații artistice realizate într-o mare diversitate de medii, de la pictură la instalație, video-art, artă decorativă și sculptură.

Alina Şerban este pioniera teatrului feminist rom în România din anul 2009 şi prima regizoare de teatru de etnie romă în România. Reuşind să depăşească multiple obstacole, printre care discriminarea şi sărăcia, ea a urmat cursurile unora dintre cele mai bune şcoli de teatru din lume – Tisch School of the Arts din New York şi Royal Academy of Dramatic Art din Londra. Şerban a jucat în zeci de producţii teatrale, atât în Bucureşti, cât şi în Londra. A obţinut apreciere la nivel internaţional mai ales datorită one-woman-show-ului autobiografic “Declar pe propria răspundere”, o analiză a conflictului identitar, a discriminării sociale şi a forţei salvatoare provenite din exprimarea sinelui. Cea mai recentă piesă a ei, “The Great Shame” (“Marea Ruşine”), se dedică cercetării celor cinci secole de robie a romilor şi reprezintă prima lucrare aparținând unei femei rome care este inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat din România.

 

Mai multe informații despre programul ICR Berlin aici: www.rki-berlin.de