Lansarea mărcii poștale ,,Constituția, garant al drepturilor cetățenilor români”

,,Constituţia României, garant al drepturilor cetăţenilor români” este o emisiune de mărci poștale lansată luni, 8 aprilie 2019, la Senat, de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, în colaborare cu Romfilatelia și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a afirmat că tematica aleasă este o premieră, ideea senatorului pornind de la nevoia de a prezenta articole din Constituție într-o formă inedită: ,,Timbrul, ambasador al României”. Rezultatul devine și un instrument eficient în educarea tinerei generații, în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale, așa cum sunt atestate în legea fundamentală.

,,Este o emisiune care stă sub semnul sărbătoririi Centenarului României şi a evenimentelor istorice naţionale şi internaţionale care au făcut posibilă unirea efectivă a tuturor românilor”, a afirmat directorul general al Societății Romfilatelia, Cristina Popescu.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a accentuat că, printr-o grafică sugestivă, într-o formă unică, s-a reușit a se pune în practică ,,un cuprins de drept fundamental care ar fi putut părea, la prima vedere, neexpresiv”.

Carnetul filatelic, realizat în tiraj limitat de 419 exemplare, conţine un set de 3 file cu seria de 9 (nouă) mărci poştale ale emisiunii, alături de textele complete ale articolelor din Constituţie şi vinietele cu stema României.

La eveniment au fost prezenți, alături de președintele Curții Constituționale, senatori, deputați, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, și 60 de elevi de gimnaziu. La finalul lansării, elevii au fost invitați să viziteze Senatul și să asiste la ședința plenului.