Moţiunea simplă împotriva ministrului justiţiei figurează pe ordinea de zi din această săptămână a Parlamentului

Moţiunea simplă, iniţiată de opoziţie, împotriva ministrului justiţiei, dar şi avizul senatorilor jurişti la solicitarea DNA de începere a urmării penale în cazul preşedintelui Senatului, figurează pe ordinea de zi din această săptămână a Parlamentului.

Reporter: Senatorii vor dezbate și vota astăzi moțiunea simplă depusă de PNL și USR împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader. Semnatarii documentului îi reproșează acestuia că modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanță de urgență afectează sistemul judiciar din România. Senatorului liberal Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: Îi cerem ministrului prin aceatsă moţiune să își ia angajamentul că recomandările Comisiei de la Veneția pe Ordonanța 7 vor fi transpuse în legislației imediat ce ele vor fi făcute publice.

Reporter: În această săptămână este așteptat raportul senatorilor juriști la cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Raportul a fost amânat în nenumărate rânduri fie pentru a permite senatorilor studierea dosarului, fie din lipsă de cvorum la comisie.

Călin Popescu Tăriceanu: Eu sunt dispus în orice moment să vin în fața plenului pentru a-mi prezenta punctul de vedere. Nu le-am făcut nici un fel de recomandare cum să voteze, pentru că fiecare are experienţa politică necesară și cred că e capabil să analizeze dosarul în așa fel încât să își facă o părere proprie.

Reporter: În atenţia deputaților va ajunge propunerea legislativă potrivit căreia depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5% din rezerva totală de aur a țării. Documentul a fost deja adoptat de Senat și a generat un schimb de replici între putere și opoziție. Este de așteptat ca în traseul legislativ să intre și scrisoarea trimisă de președintele Klaus Iohannis conducerii Parlamentului cu privire la temele de referendum. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, spunea că procedurile ar putea merge repede în Parlament, cu condiţia să apară întrebările./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 aprilie