REUTERS (Marea Britanie), 8 aprilie 2019 – Fostul preşedinte român Ion Iliescu a fost acuzat oficial de crimă împotriva umanităţii de către procurorul de vârf al ţării, finalizând o anchetă privind revoluţia anticomunistă haotică şi sângeroasă din 1989. Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a declarat în repetate rânduri că este nevinovat. S-a bucurat de popularitate pe scară largă după revolta împotriva dictatorului Nicolae Ceausescu, care a fost înlăturat şi executat în decembrie 1989. Dar sute de oameni au murit în timpul răsturnării (lui Ceauşescu), iar adversarii lui Iliescu l-au acuzat pe acesta că a furat revoluţia populară. „Completarea acestui caz de către procurorii noştri militari este unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului de management pe care l-am asumat în mod public în urmă cu trei ani: rezolvarea dosarelor istorice ale României”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr. Nu a fost stabilită nicio dată pentru proces.

Acuzarea oficială de marţi a venit după ce procurorii l-au acuzat pe Iliescu, în decembrie anul trecut, de iniţierea formării unui grup, în decembrie 1989, cu scopul de a câştiga putere şi legitimitatea politică. Procurorii au spus că prin folosirea declaraţiilor şi a televiziunii, grupul s-a angajat în „activităţi ample şi complexe înşelătoare de deturnare şi dezinformare”, după ce Ceauşescu a părăsit capitala, pe 22 decembrie 1989. În cadrul schemei, a fost alimentată o „psihoză teroristă” generală, declanşând „schimburi de focuri de armă fratricide, împuşcături haotice şi ordine militare contradictorii”, care au condus la moartea a 862 de persoane şi la rănirea altor 2150 după fuga lui Ceauşescu. Aproximativ 13 milioane de gloanţe au fost folosite de trupe. Condamnarea şi executarea în grabă a lui Ceauşescu şi a soţiei sale Elena au făcut, de asemenea, parte din schema urmărită „într-un proces penal simulat”, pe 25 decembrie 1989, au declarat procurorii.

Iliescu a fost confirmat ca preşedinte interimar de către un parlament temporar în februarie 1990. În calitate de candidat al Frontului Salvării Naţionale, el a câştigat 85% din voturi în mai 1990, un vot copleşitor de încredere într-un om care a intrat în lumina reflectoarelor cu doar cinci luni mai devreme, în confuzia revoluţiei. Criticii lui de acasă şi de peste hotare îl acuză pe Iliescu, care şi-a încheiat mandatul în 2004, şi pe alţi politicieni de frunte că încearcă să blocheze reforma şi să protejeze patrimoniul politic şi elita dominantă a sistemului comunist. Iliescu, educat de Moscova, fiul unui lucrător feroviar, este de asemenea judecat, împreună cu fostul prim-ministru Petre Roman, sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, în legătură cu înăbuşirea protestelor antiguvernamentale paşnice din Bucureşti, în iunie 1990, în care au fost ucişi patru oameni. Săptămâna trecută, el a suferit o intervenţie chirurgicală la inimă. Doctorii au spus că este în stare stabilă.

Înainte de răsturnarea lui Ceauşescu, Iliescu a fost, la un moment dat, ministru al Tineretului şi activist al Partidului Comunist, dar a intrat în dizgraţia lui Ceauşescu, după ce dictatorul a devenit impresionat de exemplul chinez, în timpul unei vizite la Beijing, în 1968. El a recâştigat rangul ministerial ca şef al Comisiei pentru preţuri, dar steaua s-a a apus în 1984, după o dispută cu una dintre rudele lui Ceauşescu.

Autor: Radu-Sorin Marinas

Traducerea: Cristina Zaharia