Salonul Artelor Decorative 2019 la Muzeul Național Cotroceni

Salonul Artelor Decorative se deschide pentru a XVII-a oară vineri, 12 aprilie 2019, ora 18.00, la Muzeul Național Cotroceni, în Spațiile Medievale. În al doilea an consecutiv, curatorii Cosmin Năsui și Georgiana Cozma propun o abordare inovativă a Salonului, oferind publicului o perspectivă asupra artelor decorative din România.

În anul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Salonul Artelor Decorative propune pentru expoziția centrală tema Coeziune, selecția artiștilor și a lucrărilor realizându-se în jurul acestui concept deschis și provocator. Pentru ediția din 2019, Salonul Artelor Decorative își păstrează și continuă structura pe secțiunile: Famous – artişti consacraţi, New Blood – artişti tineri, History – Restituirea unei generații, Portfolio Room – o selecţie a artiştilor activi în domeniul artelor decorative din România.

„Famous – artişti consacraţi” îi are invitați pe Dorina Horătău, cu o instalație de artă textilă concepută ca o intervenție in situ în spațiul muzeal; Ileana Dana Marinescu cu o proaspătă serie de „Goange” și Marian Gheorghe cu ale sale foarte recente „Transportoare de timp”.

Secțiunea „New Blood – artişti tineri” îi are în focus pe Anca Vintilă Dragu cu „#Antropociberneticus” avataruri ale omului contemporan realizate din porțelan; Laura Emanuela Zaharia cu a sa lucrare instalație textilă suspendată „Purgatoriu”, Andreea Ioana Năstase care-și continuă interesul pentru ansambluri concepute din module, Oana Mihaela Opinca cu o lucrare ceramică inspirată din cultura și societatea de consum intitulată „American Dream” și Ștefan Szabo cu lucrarea „Eliberare”.

History – Restituirea unei generații: Arina Ailincăi, Gheorghe Crăciun, Judith Crăciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop şi Elena Minodora Tulcan s-au format împreună la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj. Lucrările lor se reunesc în spaţiul Salonului Artelor Decorative 2019.

Expoziției centrale de la Muzeul Național Cotroceni i se alătură evenimente și spații paralele care completează un circuit expozițional al artelor decorative. Mai multe detalii despre evenimentele conexe puteți găsi pe site-ul nostru: www.muzeulcotroceni.ro

Salonul Artelor Decorative își propune în viitor și un centru de resurse al artelor decorative din România.

Expoziţia se poate vizita de marţi până duminică, în perioada 13 aprilie – 9 iunie 2019, în Spațiile Medievale, şi este cuprinsă în turul expoziţional, care nu necesită programare prealabilă. Accesul în muzeu se face în baza actului de identitate, în original.

Parteneri: The Institute, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Modernism.ro, Muzeul de Artă Timişoara, Galateea Contemporary Art și Senso Arte.

 

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Rador, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, HYPTV, Tanănana, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com, Revista Cultura.