2019. április 10

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtottak be Anton Anton energiaügyi miniszter ellen

„SOS – energetikai szektor. A PSD és az ALDE a sötétbe sodorja Romániát”, ez a cim alatt nyújtották be szerdán a liberálisok az Anton Anton energiaügyi miniszter elleni bizalmatlansági inditványukat. A dokumentumot 68 liberális parlamenti képviselő irta alá és a Népi Mozgalom Pártjának honatyái is támogatják. A plénumonVirgil Popescu liberális képviselő kijelentette: „Nagy aggodallommal figyeljük a villamosenergia és a földgáz drágulását. Aggodalmunknak adunk hangot azért is, hogy mostanig nem fogadtak el egy nemzeti energiastratégiát és hogy Románia energiabiztonságát veszély fenyegeti”. Az állandó büró szerdai döntése értelmében az egyszerű bizalmatlansági inditványt hétfőn vitatja meg a képviselőház és kedden bocsátja szavazat alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Elmaradt az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditvány szenátusi megvitatása

Kvórum hiányában szerdán nem tartotta meg ülését a szenátus, amelyen a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsük Meg Romániát Szövetség által az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt kellett volna megvitatnia. Claudiu Manda, a szenátus alelnöke közölte, hogy az ülésteremben csak 44 szenátor van jelen a 136-ból, s emiatt nem tarthatták meg az ülés. Következésképpen, a bizalmatlansági inditványt a jővő hétfőn vitatják meg, mig kedden szavazat alá bocsátják. Az ülésteremben ott volt Tudorel Toader tárcavezető is, aki válaszolni akart az ellenzék által ellene felhozott vádakra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

A szenátus elnöke Mike Pence amerikai alelnökkel találkozott

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke kedden, Washingtonban Mike Pence amerikai alelnökkel és tanácsosával, Keith Kelloggal találkozott. Călin Popescu-Tăriceanu romániai látogatásra hivta az amerikai alelnököt, hogy a helyszinen tájékozódjon a realitásokról és az időszerű kérdésekről, tájékoztatott a szenátus közleménye.A szenátus elnöke kiemelte a Románia által betöltött szerepet a védelmi intézkedések gyakorlatba ültetésében a NATO keleti szárnyán. A megbeszéléseken teritékre került a fekete-tengeri orosz agresszió, valamint a brexit lehetséges következményei is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Több mint 30 vietnámi munkás érkezik Beszterce-Naszód megyébe

A napokban több mint 30 vietnámi munkás érkezik Beszterce-Naszód megyébe, akik egy épitkezési cégnél fognak dolgozni. A menedzser szerint a „vietnámiak jó szakemberek és hajlandóak egyik helyről a másik helyre menni”. A vállalat mérnökei több mint 100 jelentkező közül 32-őt választottak ki. A fizetésen kivül, a vietnámiaknak a besztercei cég biztositja az elszállásolást, étkezést és a szállitást a megyében működő hét épitkezési telepére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)
Rozália Gănciulescu/rganciu