2019. április 11

Viorica Dăncilă miniszterelnök a szlovén kormányfővel folytatott megbeszélést, Horvátországban

Viorica Dăncilă miniszterelnök részt vesz a nyolcadik „16+1” csúcstalálkozón, amely Közép- és Kelet-Európa, valamint Kína vezetőinek legfelsőbb szintű gazdasági együttműködési fóruma, amelyet a horvátországi Dubrovnikba szerveztek meg. Ez alkalommal a román miniszterelnök Marjan Šarec szlovén kormányfővel folytatott megbeszélést. A bukaresti kormány közleménye szerint a két miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatok elmélyitéséről és az európai szintű együttműködésről tárgyalt. Viorica Dăncilă kitért a kétoldalú kapcsolatok fellenditését szolgáló politikai párbeszéd kiterjesztésének fontosságára is. Ami az európai agendát illeti, a felek véleményt cseréltek az időszerű kérdésekről, mint például a brexit, migráció, Európa jövője és a májusi, nagyszebeni EU-csúcstalálkozó előkészitése. Viorica Dăncilă romániai látogatásra hivta szlovén kollégáját(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Az európai szocialisták befagyasztották kapcsolatukat tagpártjukkal, a PSD-vel

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztotta kapcsolatát a Szociáldemokrata Párttal (PSD), közölte csütörtökön a Hotnews.ro ellenzéki hírportál, a PES elnökének egy előző napi, a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatára hivatkozva. A Szociáldemokrata Párt a PES saját honlapján nyilvánosságra hozott közleményt megengedhetetlennek nyilvánitotta.A román szociáldemokraták szerint az eljárás elsősorban választási logikával magyarázható és erre a május 26-i európai parlamenti választások után reagálnak. A PSD sajtóhivatala által kiadott közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy a román szociáldemokraták nem lepődnek meg politikai ellenfeleik alaptalan vádolásaitól, de nem számitottak ilyen magatartásra saját pártcsaládjuk részéről.A PES keretében sorra került találkozókon nem vitatták a PSD helyzetét, ami azt bizonyitja, hogy a PES eljárása nem értelmezhető úgymint az egész európai frakció állásfoglalása.A PSD érdeklődéssel várja, hogy az európai szocialisták mondják el konkrétan, mi az, amiért aggódnak”, áll a közleményben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Korszerűsítik a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit

A deveselui támaszponton felszerelt Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer a korábban betervezett korszerűsitése során nem bővül támadó jellegű berendezésekkel, továbbra is szigorúan védelmi célú berendezés marad, amely a ballisztikus rakétáktól hivatott megvédeni a NATO tagállamait, hangsúlyozta a román védelmi minisztérium. A munkálatok idejére, amely néhány hónapot vesznek igénybe, a NATO alternativ rakétavédelmi rendszert telepít Romániába a ballisztikus rakétáktól való védekezésért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Klaus Iohannis államfő megbeszélésre hivta a parlamenti pártok vezetőit

Az igazságügyben kialakult helyzet miatt Klaus Iohannis államfő megbeszélésre hivta a parlamenti pártok vezetőit. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a konzultáció után kijelentette, hogy pártja az államelnök mellett van és minden erejéből támogatja a népszavazás sikerét. Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke megjegyezte, hogy Klaus Iohannis gratulált politikai alakulatának a „Büntetett előéletű személyeknek nincs mit keresniük a közintézmények élén” kampány megszervezéséért. Mint hozzáfűzte, az államfővel az EP-kampányról és az igazságügyi témákkal foglalkozó népszavazás kiírásáról tárgyalt. Az USR szerint szükséges a társadalmi konzultáció, és következésképpen támogatja az államfő ezirányú eljárását.Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Klaus Iohannis államfővel való találkozó után elmondta, hogy a szövetség mozgósitani fogja a szavazókat, hogy vegyenek részt mind az európai parlamenti választásokon, mind a népszavaváson. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke kihangsúlyozta, hogy az PMP számára az igazságszolgáltatás függetlensége prioritás. Eugen Tomac hozzáfűzte, hogy azt javasolta pártja az államfőnek, hogy az igazságügy kapcsán kiírandó referendumon a megválaszandó kérdéseket egészitsék ki más témákkal is, mint például: a parlamenti képviselők létszámának csökkentése, a speciális nyugdíjak eltörlése, vagy a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetése. Megjegyzendő, hogy Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártok képviselőivel csütörtökön és pénteken konzultál az igazságügy helyzetéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Rozália Gănciulescu – RADOR