Instabilitatea legislativă afectează domeniul energetic

Operatorii din energie atrag atenţia din nou că instabilitatea legislativă din România pune în pericol proiectele de reducere a costurilor pentru consumatorii casnici. Unul dintre acestea este programul de instalare al contoarelor inteligente care ar fi trebuit să fie finalizat de anul trecut pentru a permite saltul către reţelele inteligente, cele care flexibilizează curba de consum şi oferă, prin urmare, costuri mai bune. Reporterul RRA, Bogdan Isopescu, a urmărit subiectul:
Reporter: Decalajul dintre ţările europene şi noi era recunoscut astăzi nu doar de operatori, ci şi de reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Energie. Marian Mânicuţă, director în cadrul ANR declara că ţara noastră înregistrează întârzieri din cauza modificărilor legislative succesive şi a analizelor prea îndelungate a acestui proiect naţional. La aceaşi dezbatere, Iulian Iancu, preşedinte al Comitetului Român al Energiei şi lider al Comisiei parlamentare de industrii, declara că în acest moment tehnologia permite instalarea contoarelor, însă România trebuie să fie atentă şi la ce se întâmplă pe piaţa europeană, acolo unde s-a constatat că eficienţa acestui efort financiar este mult mai mic decât cel preconizat anterior. Spre exemplu, afirmă el, de la o promisiune de eficientizare a consumului cu 10 procente, ţările nordice au constatat că eficienţa reală este de doar 1,5 procente. Un alt semn de întrebare este de ce din cele peste 200 de programe de interes comunitar, doar două au primit finanţare. Iulian Iancu spune că instalarea contoarelor inteligente rămâne o prioritate, însă trebuie operate anumite ajustări şi clarificări.
Iulian Iancu: Avem o problemă, iată, de standardizare, de recunoaştere a unor costuri, de încărcare a unor costuri. De aici reacţia Asociaţiei consumatorilor la nivel european, care au spus: de acord cu programul Smart Grid-Smart Metering. Suntem întru totul de acord, dar nu ne transferaţi nouă acest cost.
Reporter: Indiferent de procentul eficientizării, industria energetică de la nivel mondial are nevoie, pentru a îndeplini standardele de decarbonizare, de acest gen de modernizare a reţelelor, reţele care să trimită sau să preia de la consumator exact cantitatea necesară de energie, energie care ar trebui să fie în mare parte energie din surse regenerabile./lazard/ilapadat

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie