Încă cinci avioane F-16 vor completa escadrila Forţelor Aeriene Române, iar discuţiile cu partenerul portughez şi cel american pe acest subiect sunt foarte avansate, spune ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş. El a precizat, totodată, pentru Radio Romania Actualităţi că au fost începute procedurile pentru achiziţionarea altor 36 de avioane de luptă F-16, iar următorul pas va fi avionul multirol de ultimă generaţie F-35.
Gabriel Leş: Mergem mai departe să vedem care va fi soluţia propusă de partenerul nostru strategic vizavi de cele 36 de avioane pe care dorim să le achiziţionăm ca mai apoi să vedem ce înseamnă programul F-35. Au făcut informări şi cei din Statele Unite. Suntem prinşi în prima fază de achiziţie pentru avioanele F-35. Cam aşa ar trebui să sune viitorul pentru Forţele Aeriene Române. Important este să ne gândim prima dată la operaţionalizarea escadrilei de F-16 şi mă refer la cele 12, la cele cinci pe care le avem acum în fază foarte avansată, respectiv următoarele 36 şi apoi bineînţeles să ne gândim la avionul Stealth, un avion foarte avansat tehnologic.
Realizator: În ceea ce priveşte programul de înzestrare cu elicoptere de atac şi de transport, ministrul Gabriel Leş a precizat că se aşteaptă răspunsurile la solicitările formulate către companii pentru a începe procedurile de achiziţie, transmite reporterul nostru Cătălin Purcaru.RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 aprilie)
/ilixandru/ilapadat