Revista presei internaţionale – 11 aprilie

Presată de termene tot mai strânse în privința unui acord Brexit și confruntată cu tensiuni inclusiv în cadrul propriului partid, premierul britanic Theresa May „trebuie să găsească un consens de centru pentru binele Marii Britanii”, scrie The Washington Post. „Poate că este doar un miraj, dar sunt semne că Marea Britanie ar putea să iasă din distructivul blocaj datorat ieșirii din Uniunea Europeană. Theresa May a ajuns în cele din urmă să se înțeleagă cu extremiștii din Partidul Conservator care blocau acordul de ieșire mediat de ea și a deschis negocierile cu Partidul Laburist, de opoziție”, comentează publicația americană. Însă, observă Le Figaro, țările europene sunt îngrijorate de riscul unei amânări a Brexit și de daunele colaterale pentru UE care s-ar traduce prin participarea Regatului Unit la viitoarele alegeri europene.

Presa internațională își concentrează atenția și pe rezultatul alegerilor din Israel dar, mai ales, asupra perspectivelor de formare a unui guvern. The Guardian face o sinteză și notează că „Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu este cu puțin înaintea partidului Albastru și Alb al lui Benny Gantz. Ambele partide par să fi câștigat câte 35 de mandate, ceea ce nu le permite să formeze singure un guvern majoritar. Totuși, Netanyahu pare să fie mai bine plasat pentru a forma un guvern de vreme ce partidele de dreapta și religioase care îl susțin au câștigat mai multe voturi decât partidele arabe, de centru și de stânga. The New York Times comentează că „Victoria i-ar oferi dlui Netanyahu, acum în vârstă de 69 de ani, un nou mandat pe fondul bătăliei pe care o duce împotriva punerii sale sub acuzare pentru mită și corupție. Un pion dominant la nivel mondial, care a clădit o economie puternică, dl Netanyahu este prețuit pentru că a păstrat securitatea țării și a repurtat o serie de îndelung așteptate victorii diplomatice, multe dintre ele grație președintelui Trump”.

Despre dispute diplomatice și de ordin militar vorbește și președintele Turciei,  Recep Tayyip Erdoğan. Citat de Hürriyet, el a spus că sistemul rusesc de rachete S-400 este în etapa de livrare către Turcia. Președintele Erdoğan a reiterat poziția fermă a Ankarei în privința achiziționării rachetelor rusești, în pofida criticilor tot mai vehemente venite din partea Statelor Unite și a NATO. Reprezentanți atât ai SUA cât și ai organizației Nord-Atlantice avertizează că sistemul rusesc și echipamentele militare vestice nu pot funcționa în cadrul aceleiași structuri de apărare. Ankara nu se lasă impresionată și anunță, prin vocea ministrului de Externe Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Habertürk, că Turcia își va procura din altă parte avioane de luptă dacă SUA nu vor mai livra modelul F-35 ca reacție la achiziția sistemelor rusești. „Dacă nu sunt livrate avioanele F-35, mă voi vedea pus în situația de a cumpăra din altă parte avioanele de care am nevoie”, a avertizat ministrul turc.

Tot din Turcia aflăm că președintele Recep Tayyip Erdoğan se declară în favoarea reluării alegerilor locale în Istanbul, unde a câștigat cu un scor strâns opoziția. Vorbind despre nereguli generalizate și anularea rezultatului votului, președintele pune presiune pe Înalta Comisie Electorală în contextul în care partidul de guvernare AKP a pierdut încă două orașe importante, capitala Ankara și Izmirul, comentează Cumhuriyet.

Și dacă partidele din Turcia se pregătesc să își măsoare din nou puterile la Istanbul, și muntele Everest se pregătește să îi fie măsurată din nou înălțimea. Și aceasta, menționează The Telegraph, deoarece oamenii de știință cred că muntele ar fi putut să se scurteze în urma cutremurului de 7,8 pe scara Richter care a lovit Nepalul în 2015. Înălțimea de 8.848 de metri a fost calculată inițial de o echipă de geografi indieni în 1954 însă de atunci au existat dispute legate de înălțimea muntelui. Acum, patru experți nepalezi se vor înarma cu echipamente de alpinism și cu un sistem performant de localizare prin satelit și vor încerca să pună definitiv capăt disputelor, dă asigurări The Telegraph.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR