FRANCE INFO: UE ridică tonul la România

Comisia Europeană lansează un avertisment sever Bucureștiului pentru nerespectarea statului de drept

Parchetul anticorupție nu mai folosește la nimic în România. Judecătorii și procurorii simt că li s-a pus botniță. Și aceste încălcări ale statului de drept provoacă furia românilor, îndreptată împotriva liderului partidului social-democrat (PSD), Liviu Dragnea. Actualul președinte al Camerei Deputaților a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală în 2016, apoi la trei ani pentru abuz de putere. El este astăzi anchetat pentru o deturnare de 20 de milioane de euro din fonduri europene.

PSD se străduie de mai mulți ani să modifice codul penal și dă afară judecători pentru a-l spăla pe liderul lor și a depenaliza corupția.

Recent, inculparea fostei șefe a parchetului anticorupție român, Laura Kövesi, a împins Bruxelles-ul să reacționeze. Ca și pentru Ungaria și Polonia, Comisia ar putea activa articolul 7 din tratatul UE și astfel suspenda Bucureștiului dreptul de vot în afacerile europene. România este totuși răspunzătoare de președinția rotativă a Uniunii până pe 30 iunie 2019.

După ce s-au întâlnit cu vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, joi, 4 aprilie, magistrații români au manifestat împotriva denigrării de către guvern a justiției și a măsurilor anticorupție adoptate la începutul anilor 2000. Autor: Valéry Lerouge, corespondent France 2 la Bruxelles

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia

FRANCE INFO (Franța), 10 aprilie 2019