Ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, nu exclude ideea unui nou referendum pe tema Brexit-ului

Ideea unui nou referendum pe tema Brexitului ar putea fi înaintată Parlamentului britanic din nou, deşi Guvernul se opune în continuare organizării unei noi consultări publice, a anunţat ministrul britanic al finanţelor.

Philip Hammond şi-a exprimat speranţa că parlamentul va depăşi impasul prin adoptarea unui acord până la finalul lunii iunie, putând să pună astfel capăt apelurilor pentru organizarea unui nou referendum şi sunt „şanse bune” în acest sens în urma discuţiilor purtate cu Partidul Laburist de opoziţie. „Rămân optimist în privinţa faptului că în viitoarele două luni vom adopta un acord”, a declarat reporterilor din Washington, unde participă la şedinţe ale Fondului Monetar Internaţional. Un al doilea referendum rămâne, însă, o posibilitate. „Este o propunerea care ar putea şi, după toate indiciile, este foarte probabil să fie înaintată Parlamentului”, a menţionat Hammond.

Premierul britanic, Theresa May, nu a reuşit până în prezent să convingă propriul său partid să susţină acordul de Brexit pe care l-a convenit anul trecut cu alţi lideri din cadrul Uniunii Europene, fiind forţată să solicite blocului comunitar european o amânare şi, în paralel, să declanşeze negocieri cu laburiştii în privinţa modalităţii de depăşire a acestui impas din parlament./cstoica/schelaru

www.reuters.com – 13 aprilie