Eugen Nicolicea este propunerea PSD pentru şefia Ministerului Justiţiei după ce partidul i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Decizia a fost luată în Comitetul Executiv Naţional al PSD unde s-au stabilit şi nominalizările pentru funcţiile de ministru al fondurilor europene şi de ministru pentru românii de pretutindeni, în condiţiile în care Rovana Plumb şi Natalia Intotero se retrag pentru a candida la alegerile europarlamentare. Cătălin Purcaru transmite în direct de la Palatul Parlamentului.
Reporter: Bun găsit! Social-democrații au decis, prin vot, retragerea sprijinului politic, dar și demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader. Un singur vot a fost împotriva acestei decizii, cel al președintelui filialei PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că astăzi va avea o discuție cu Tudorel Toader despre demisia sa din executiv.
Viorica Dăncilă: În opinia mea, cred că s-a vorbit foarte mult în spațiul public despre justiție, și cred că Tudorel Toader a greșit atunci când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a finalizat. Legat de opinia colegilor din cabinet, legat de opinia miniștrilor, au adus în atenția Comitetulti Executiv mai multe acte normative care au stat foarte mult pe masa de lucru, pentru că nu a venit un răspuns de la justiție, sau acel răspuns a venit întârziat.
Reporter: Alți doi miniștri vor părăsi executivul pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, fiind candidați din partea PSD: ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb și ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero. Nominalizările pentru cele două ministere sunt: deputatul Ana Florea, respectiv senatorul Liviu Brăiloiu. Deşi a existat și varianta unei restructurări a Guvernului pentru ca președintele Klaus Iohannis să nu mai poată decide în privința învestirii unor noi miniștri iar aceștia să poată prelua atribuțiile în urma votului din Parlament, în final s-a ales soluția de remaniere, discuțiile au fost deoarece învestirea ar putea fi blocată din nou la Palatul Cotroceni, așa cum s-a întâmplat la Ministerul Dezvoltării și Transporturilor la precedenta remaniere. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a dat însă asigurări că în scurt timp va avea o discuție telefonică cu președintele României pentru a-l informa despre noile nominalizări și şi-a exprimat speranța că șeful statului va da dovadă de responsabilitate și astfel va fi evitat un blocaj în activitatea guvernului./rpatulea/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 aprilie)