Senatul a adoptat proiectul de modificare a Codului Penal, aşa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile justiţiei. PNL a anunţat că va sesiza din nou Curtea Constituţională în legătură cu noile modificări, între care reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor.
Reporter: Petruţa Dinu: Opoziția a criticat modificările aduse în Comisia specială și adoptate și de plen, modificări care prevăd eliminarea acelor articole pe care judecătorii Curții Constituționale le-au declarat neconforme cu legea fundamentală.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a precizat că unele articole păstrate în Codul Penal sunt controversate.
Alina Gorghiu: Nu avem cum să nu amintim în Senatul României despre reducerea termenelor de prescripție, unul dintre articolele extrem de controversate din Codul Penal, care ajută ca faptele penale săvârșite înainte de 2010 să fie prescrise. Practic, orice dosar dinainte de aprilie 2010 devine istorie.
Reporter: Alina Gorghiu a mai precizat că PNL va sesiza din nou în Curtea Constituțională în legătură cu noile modificări aduse Codului Penal.
De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că s-a ajungi la reexaminarea legii de modificare a Codului Penal în Parlament din cauza unui blocaj politic provocat de opoziție.
Senatorul PSD Titus Corlățean a apreciat că atacul opoziției la CCR nu se justifică. El a reproșat PNL şi USR că nu am făcut astfel de demersuri cu ordonanța de urgență pe aceeași temă adoptată în trecut de cabinetul Cioloș
Titus Corlățean: Este o nouă contestație a unor articole confirmate ca fiind constituționale de Curtea Constituțională, în condiţiile în care, de exemplu, opoziţia
nu a atacat la Curtea Constituțională articole absolut odioase, pe care ordonanţa urgență a guvernului Cioloș, cu ministrul justiției Prună, l-a propus în 2016. Mă refer în primul rând, la acel faimos articol care conferea ofiţerilor de servicii de informații competențe de anchetă penală în statul democratic numit România.
Reporter: Proiectul de modificare a Codului Penal urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, for decizional în acest caz./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 aprilie)