KITKO NEWS: România vrea acum să deţină tot aurul

Guvernul român îşi continuă planul de adoptare a unei legi care ar forţa banca sa naţională să repatrieze tot aurul ţinut în străinătate.
Marţi, presa românească a relatat că Comisia pentru Buget şi Finanţe de Camera Deputaţilor a dat un aviz favorabil proiectului de lege propuse de social-democraţii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae.
Totuşi, legii i s-a adus un important amendament. Acum, legea propusă prevede ca tot aurul ţării să fie depus în seifurile din ţară; proiectul original prevedea ca 5% din rezervele de aur ale ţării să fie depuse în străinătate.
În prezent, România deţine 103,70 tone de aur, ele înscriindu-se în rezerva ţării de valută forte. Aproximativ 65% (67,4 tone) se află la Banca Angliei.
Proiectul de lege a fost adoptat de senatul român la începutul acestei luni, iar acum el va fi supus votului în Camera Deputaţilor. Totuşi, legea continuă să fie criticată de Banca Naţională a României (BNR).
„Banca Naţională a României nu poate susţine propunerea legislativă în discuţie sub forma în care a fost adoptată de senat şi nici amendamentele propuse de senatorul Şerban Nicolae”, a declarat un important expert al BNR în cursul unor dezbateri din Camera Deputaţilor. „Aş vrea să subliniez că, potrivit Băncii Centrale Europene, atribuţiile băncii centrale şi gestionarea rezervelor oficiale ale statelor membre implică nişte decizii legate de păstrare, aranjamente, de negocieri şi de administrarea zilnică, precum şi de gestionarea rezervelor internaţionale pe termen lung”.
Cei care au propus legea spun că, dată fiind stabilitatea economică a României, nimic nu explică de ce guvernul ar trebui să plătească pentru a ţine aurul în străinătate.
În cazul în care guvernul îşi continuă planul de repatriere a aurului, ţara se va alătura astfel şi altor state, precum Germania, Ungaria, Austria şi Olanda, care şi-au adus rezervele din acest metal preţios mai  aproape de casă
Experţii în aur au urmărit îndeaproape cererea de aur provenit din băncile centtrale, având în vedere că, oficial, cererea ar urma să sprijine în continuare preţurile pe parcursul anului 2019. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în anul 2018, băncile centrale au cumpărat în total 651,5 tone de aur, cifra reprezentând cea mai mare vânzare după mai bine de 50 de ani.

KITKO NEWS (Canada), 18 aprilie 2019 – Articol de Neils Christensen

https://www.kitco.com/news/2019-04-17/Romania-Now-Wants-To-Hold-All-Its-Gold.html
——————————————
Kitco Media este agenţia de presă a companiei canadiene Kitco Metals Inc., cu sedii în Montreal, New York şi Hong Kong, un nume de referinţă în domeniul metalelor preţioase (n. red.)
Traducerea: Alexandru Danga