30.000 de veste galbene au fost prezente la manifestaţie, la nivel naţional

În Franţa, aproximativ 30.000 de veste galbene au participat la manifestaţia de astăzi, la nivel naţional, mai puţini decât sâmbăta trecută. În schimb, au fost mai mulţi manifestanţi la Paris, în jur de 9.000, şi cu mult mai violenţi decât în ultima perioadă.

Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Așa cum anunțase zilele trecute ministrul de interne, grupurile de agresori și-au făcut din nou apariția cu singurul scop de a provoca dezordine și distrugeri. Au incendiat tot ce au găsit pe stradă, inclusiv mai multe scutere și mașini; au încercat să ridice baricade; au spart vitrinele unor magazine pentru a le jefui; au aruncat cu obiecte în forțele de ordine. 60.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați la nivel național, iar ei au primit libertate de acțiune din partea șefilor care le-au ordonat să fie mobili, reactivi și să blocheze orice încercare de dezordine de la primele semne.

În numeroase rânduri s-a făcut uz atât de gaze lacrimogene, cât și de tunuri cu apă pentru a opri derapajele. Potrivit unui raport al Ministerului de Interne peste 20.000 de persoane au fost controlate preventiv, iar 230 au fost reținute. Între acestea, un pompier care s-a servit de uniformă și de rucsacul de pompier pentru a-i alimenta pe agresori cu artificii, fumigene și materiale pentru fabricarea de cocteiluri Molotov.

Protestatarii s-au răzbunat pe polițiști, strigându-le „Sinucideţi-vă!” – aluzie la creșterea numărului mare de sinucideri în rândul poliției, ca urmare a surmenajului și epuizării fizice și psihice. Aproape că nu mai există nimic din revendicările pe care le-au susținut la început cei care au îmbrăcat vestele galbene. Persoanele care se încăpățânează să manifesteze în fiecare sâmbătă sunt din ce în ce mai puține și au atins un anumit nivel de radicalizare, fiind cantonate în zona urii față de președintele Macron și ministrul de interne, cărora le cer să demisioneze, precum și a forțelor de ordine./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 aprilie