Biserici uimitoare: Biserica plutitoare „Cneazul Vladimir”

Pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paști, ne-am propus ca în perioada premergătoare acestora să vă prezentăm câteva biserici inedite, care oferă o lumină aparte celor care le vizitează, dar și imagini de o frumusețe uimitoare.

Biserica plutitoare „Cneazul Vladimir” a luat fiinţă în anul 2004, atunci când o navă a Flotei Maritime Militare a Rusiei a fost retrasă din serviciul activ şi donată Bisericii Ortodoxe Ruse. Pentru transformarea navei într-un lăcaş de cult a fost necesară o bună perioadă de reparaţii şi modificări, care s-au desfăşurat inclusiv cu sprijinul organizaţiei catolice de caritate „Aid to the Church in Need” din Olanda.
Având o lungime de 70 de metri şi un deplasament de 300 de tone, nava „Cneazul Vladimir” este considerată drept prima biserică plutitoare din lume. La sfinţirea acesteia a participat chiar şi reprezentantul Vaticanului în Rusia de la acel moment, episcopul Antonio Mennini.
În prezent, biserica plutitoare se deplasează de-a lungul fluviului Volga, între Saratov şi Astrahan, şi acostează în localităţile mici unde nu există biserici, pentru a oficia slujbe religioase pentru credincioşi, însă se poartă discuţii şi cu episcopii diecezelor vecine, pentru ca nava să poată pătrunde şi pe teritoriile lor.
Prima călătorie misionară a navei-biserică a avut loc în anul 2010, când a navigat peste 3.000 de kilometri, între Delta Volgăi şi Moscova.

Corina Vânătoru, RADOR