În Ucraina, datele oficiale şi neoficiale arată că actorul de televiziune Volodimir Zelenski ar fi obţinut 3 sferturi din voturile exprimate ieri, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Actualul preşedinte, Petro Poroşenko şi-a recunoscut, deja, înfrîngerea şi l-a felicitat pe contracandidatul său. Urmează o perioadă de incertitudini pentru Ucraina, dar şi de provocări pentru noul preşedinte.
Reporter: Ciprian Sasu – Timp de 20 de ani a luat în derizoriu politica ucraineană. Acum a ajuns el în prim-planul scenei politice. În vârstă de 41 de ani, actorul de comedie Volodimir Zelenski va fi cel mai probabil timp de 5 ani, preşedintele Ucrainei. France Presse a găsit deja 3 provocări importante cărora va trebui să le facă faţă noul lider. Acestea sunt, în ordine:- Vladimir Putin, Fondul Monetar Internaţional şi o clasă politică ostilă. În plus, domnul Zelenski moşteneşte un conflict aflat la originea a aproape 13.000 de morţi, care a privat Ucraina de controlul asupra bazinului minier şi industrial din Donbas, dar şi asupra unei părţi din frontiera sa cu Rusia. Noul lider a promis deja că va relansa discuţiile de pace, afirmând în campanie ideea că va asocia Statele Unite şi Marea Britanie în acest proces.
Într-o postare pe Twitter, fostul lider Petro Poroşenko a scris că un preşedinte neexperimentat poate fi atras cu uşurinţă pe orbita de influenţă a Rusiei. Însă Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că alegătorii ucraineni şi-au exprimat dorinţa de schimbare politică.
Deşi preşedintele ucrainean va avea la dispoziţie puteri importante, în special aceea de şef al Armatei, marja sa de manevră pentru a lua măsuri concrete va fi totuşi limitată în lipsa unei majorităţi parlamentare. În Ucraina sunt prevăzute alegeri legislative în octomrie anul acesta./amirea/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 aprilie)