Deputaţii vor dezbate, în această săptămână, modificarea Codului Penal şi a Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, iar senatorii urmează să continue discuţiile asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale a preşedintelui acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu. Alina Stănuţă, cu detalii despre agenda parlamentară a săptămânii.
Reporter: Modificările aduse, potrivit deciziei Curții Constituționale, Codului Penal și Legii pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se vor afla, săptămâna aceasta, în atenția deputaților, după ce au trecut de Senat săptămâna trecută. Din documente au fost eliminate prevederile declarate neconstituționale, însă au fost păstrate mai multe articole, criticate de opoziție și considerate controversate. PNL și USR au spus că reducerea termenului de prescripție, abrogare infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț, vor avea ca efect încurajarea fenomenului de infracționalitate.
Ioan Cupșa, deputat PNL: Au scăzut prescripția de la 8 la 6 ani, mai apoi, chiar dacă a început urmărirea penală, prescripția specială nu va mai fi cea de 16 ani, ci va fi dor de 9 ani. Pentru jupânii din Partidul Social Democrat și ALDE și tovarășii lor, amnistia va fi dată dacă acest text normativ va fi adoptat.
Reporter: Opoziția a criticat și procedura de urgență, propusă de reprezentanții puterii, pentru adoptarea celor două documente legislative. Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, social-democratul Florin Iordache, declara, însă, că urgența este impusă de tergiversarea transpunerii în sistemul judiciar a deciziilor Curții Constituționale.
Florin Iordache: Guvernul a avut patru luni de zile la dispoziție să ducă la îndeplinire decizia Curții Constituționale. Și din săptămână în săptămână, din lună în lună, ne-am trezit în luna aprilie, suntem în aceeași situație.
Reporter: Camera Deputaților va dezbate și vota documentele, ca for decizional. Pe de altă parte, la Senat, săptămâna aceasta, vor continua dezbaterile din Comisia juridică asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Comisia va discuta despre posibilitatea invitării unui reprezentant al Parchetului General pentru susținerea cererii DNA. Președintele Senatului este acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită în perioada în care era premier, acuzație pe care Călin Popescu-Tăriceanu a respins-o./fdoman/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 aprilie)