2019. április 25

Klaus Iohannis kiirta az igazságügyi témákról szóló népszavazást az EP-választások napjára

Klaus Iohannis államfő hivatalosan is kiírta az igazságügyi témákról szóló népszavazást május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára, közölte csütörtökön Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő. A referendum megszervezéséről szóló elnöki rendelet szerint két kérdésben lesz alkalmuk véleményt nyilvánítani a román állampolgároknak.Az államfő egyrészt arra vár választ: támogatják-e, hogy Romániában tilos legyen amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, másrészt arról kérdezi a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Harminkét napra leállitják a cernavodai atomerőmű 2-es reaktorát

Május 3-tól 32 napre leállitják a cernavodai atomerőmű 2-es reaktorát.Az erőmű képviselői szerint a reaktor tervszerű leállitásáról van szó a karbantartási és felülvizsgálási munkák elvégzése céljából.A munkálatokat az atomerőmű személyzetére és a környezetre nézve biztonságos körülmények között végzik, hangsúlyozták az atomerőmű képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Răzvan Cuc szállitásiügyi miniszter rajtaütésszerű látogatást tett csütörtök délelőtt az Otopeni repülőtéren

A miniszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az illemhelyek higiéniai szempontból elfogadhatatlanok voltak és a fogyatékossággal élő személyeknek biztositott mozgólépcsők sem működtek megfelelőképpen. Mint Răzvan Cuc elmondta, az utasok panaszai nyomán tett váratlan látogatást a repülőtérre. A rendellenességek miatt a miniszter Gabriel Stoe, a repülőtér ideiglenes igazgatójának lemondását, illetve menesztését kérte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Bukarestbe látogat a Velencei Bizottság

A román Parlament igazságügyi bizottságának képviselői csütörtökön a Velencei Bizottság küldöttségével találkoznak, mely alkalommal megvitatják az igazságügyi törvényeket módositó sürgösségi kormányendeleteket. A Mentsük Meg Romániát (USR) politikai alakulat bejelentette, hogy a küldöttség figyelmébe ajánlja a képviselőházban szerdán elfogadott büntetőtörvénykönyvek módositásait is, még akkor is, ha ezek formálisan nem képezik a találkozó tárgyát. A Velencei Bizottség delegációja szerdán Klaus Iohannis államfővel és Tudorel Toader leköszönő igazságügyi miniszterrel folytatott megbeszélést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)
Rozália Gănciulescu