Întâlnirea Kim Jong-un – Putin de la Vladivostok

Astăzi la Vladivostok va avea loc o întâlnire între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi liderul nord coreean, Kim Jong-un. Scopul regimului din Phenian este să obţină sprijin de la Moscova pentru a negocia un acord avantajos cu Statele Unite. Analiştii însă sunt sceptici în această privinţă, având în vedere că Rusia, ca putere nucleară, nu are niciun interes să sprijine ambiţiile Coreei de Nord de a deveni o altă putere nucleară care să ameninţe regiunea, inclusiv Rusia.

Trenul blindat al lui Kim Jong-un a sosit deja la Vladivostok. Aceasta va fi prima întâlnire între cei doi preşedinţi, după ce liderul nord coreean s-a întâlnit de două ori cu preşedintele american, Donald Trump (anul trecut la Singapore, iar în luna februarie a acestui an, la Hanoi). Summitul de la Vladivostok are loc în condiţiile în care tratativele purtate de Coreea de Nord cu Statele Unite cu privire la denuclearizarea peninsulei coreene se află în impas. După cum am scris, întâlnirea dintre Trump şi Kim s-a încheiat (după unele surse s-a întrerupt) fără ca părţile să semneze un acord. Acum Kim Jong-un a dorit să demonstreze că în ciuda menţinerii unui regim opresiv, el nu este izolat pe plan internaţional, are aliaţi puternici pe care poate să conteze, dacă Washingtonul nu este dispus la compromisuri. Rusia şi China au manifestat o atitudine mai tolerantă până în prezent faţă de Coreea de Nord, însă sprijinul acestora era limitat pentru că aveau nevoie doar de o zonă tampon cu americanii din peninsula coreeană. Pe de altă parte însă, atât Rusia cât şi China sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, ambele state dețin arme nucleare şi nu sunt interesate de proliferarea acestora. Înainte ca întâlnirea de la Hanoi să aibă loc, trenul blindat al lui Kim Jong-un (devenit deja celebru) a pătruns în gara centrală din Beijing, unde liderul nord coreean s-a consultat cu specialiştii chinezi cât de departe poate să meargă în negocierile cu Trump și care sunt acele obiective pentru care ar primi sprijin de la China. După toate probabilităţile, același scop îl urmăreşte şi la întalnirea de la Vladivostok. Profesorul Universităţii Federale din Orientul Îndepărtat (unde după toate probabilităţile va avea loc summitul Putin – Kim), Artym Lukin a declarat pentru Reuters: Intenţia lui Kim Jong-un este ca pe lângă un sprijin economic concret să obţină diminuarea unilaterală a sancţiunilor internaţionale, dar este foarte puţin probabil că va obţine acest lucru. Potrivit opiniei lui Lukin, Moscova nu şi-ar putea permite ca membru în Consiliul de Securitate în care a votat pentru instituirea regimului sancţionator faţă de Coreea de Nord, să submineze această hotărâre. Pe de altă parte, Rusia este interesată ca Phenianul să-și abandoneze programul nuclear, şi singura modalitate prin care se poate realiza în prezent acest lucru este menţinerea sancţiunilor.

Cu toate acestea Rusia – împreună cu China şi în opoziţie cu Statele Unite – doreşte ca sancţiunile faţă de Coreea de Nord să fie slăbite în mod gradual, proporţional cu paşii făcuţi de această ţară pentru demontarea capacităţii sale nucleare. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a vorbit anul trecut la o şedinţă a Consiliului de Securitate ONU despre faptul că paşii făcuţi de Republica Populară Democratică Coreeană în direcţia dezarmării nucleare ar trebui să fie urmați de reducerea treptată a sancţiunilor. Între timp însă Statele Unite acuză Rusia că trişează, şi că Moscova în mod dovedit şi pe scară largă încalcă sancţiunile impuse Coreei de Nord. Potrivit unor informaţii de presă, în perioada octombrie 2017 – mai 2018, un petrolier rus a transbordat combustibil de cel puţin patru ori pe un vas nord coreean în ape internaţionale. Un deputat rus a declarat agenţiei de ştiri Interfax că în cursul pregătirii summitului Putin-Kim nord coreenii au solicitat ca cetăţenii lor să poate să lucreze în Rusia, deşi potrivit regimului sancţionator internaţional, până la sfârşitul anului ar trebui să fie trimişi acasă. Potrivit datelor obţinute de specialişti americani, Phenianul a beneficiat anual de mai mult de jumătate de miliard de dolari, prin intermediul acelor aproape 100.000 de muncitori nord coreeni care lucrează în străinătate, având în vedere legea îi obligă pe aceştia ca o parte din venitul realizat să-l dea statului. În Rusia până nu de mult au muncit 30.000 de nord coreeni, însă 20.000 au fost deja trimişi acasă.

Székely Ervin, Rador  – 25 aprilie