2019. április 26

Több tizezer román tölti a Húsvéti ünnepeket a Fekete-tenger bolgár partján

A Ruse-Giurgiu határátkelő fele már péntek délben nagyon zsúfolt volt a forgalom. A határon több ellenörző pontot nyitottak meg pótlólagosan a várakozási idő minimálisra való csökkentéséért, nyilatkozta Teodor Atanasov, a regionális közlekedési rendőrség igazgatója, hozzáfűzve, hogy 40 ezer, román turistákat szállitó személygépkocsi fogadására számitanak. Megjegyzendő, hogy egy héttel ezelőtt adták át a forgalomnak a Kardam-Dobrici közötti, felújitott útszakaszt, amelyen a legrövidebb idő alatt el lehet jutni Bukarestből Albena, az Aranyhomok és Balcic üdülőhelyekre. Csak Romániából 15 ezer turistát várnak Varna város környékén található üdülőhelyekre. A szállodai helyek 90%-át a románok foglalták le. A bolgárok az ünnepeket, általában, a családdal együtt töltik. A bolgár tengerpart északi részén román rendőrök segitkeznek bolgár kollégáiknak a közrend és nyugalom megörzésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

A romániai munkahelyek a legkevésbé biztonságosak az Európai Unió viszonylatában

Az Eurostat statisztikai adatai szerint az Európai Unió szintjén Romániában a legveszélyesebbek a munkahelyek. 2016-ban, például, Romániában 100 ezer alkalmazott veszitette életét munkahelyi balesetben, ami 6,11 elhalálozási rátának felel meg és ami több, mint duplája a uniós átlagnak.A munkabalesetekben elhúnytak száma Luxemburgban még ilyen magas, azaz 10,8% 100 alkalmazottra számitva. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint a legkevesebben Hollandiában, Németországban és Svédországban veszitették életüket munkabalesetben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Az önkormányzatok és az egyetemek fejlesztési terveket nyújthatnak be

Május 2-tól az önkormányzatok és az egyetemek fejlesztési terveket nyújthatnak be, amelyeket az erre a célra létrehozott Fejlesztési és Beuházási Alapból finansziroznak, közölte a kormány. A finanszirozási kérvényeket az Országos Előrejelzési Bizottság Iktató Hivatalához kell benyújtani, amelyeket az iktatás sorrendjében elemeznek. E célra ebben az évben a kormány öt milliárd lejt irányoz elő.A program szerint, az önkormányzatok legkevesebb két projektre igényelhetnek támogatást, de ahhoz, hogy megkapják a pénzt az Országos Előrejelzési Bizottságnak meg kell küldeniük a munkálatok engedélyezését, a költségelőirányzatot és a műszaki dokumentációt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Az Állandó Választási Hatóság megállapitotta a szavazókörzetek számát

A május 26-i európai parlamenti választások megszervezése érdekében az Állandó Választási Hatóság országos viszonylatban több mint 18.700 szavazókörzetet alakit ki.Külföldön csaknem 450 szavazókörzetet hoznak létre, ami rekordnak számit az előző évekhez képest, közölte a külügyminisztérium. A román diaszpóra számára a legtöbb szavazókörzetet Olaszországban, Spanyolországban és Moldova Köztársaságban hozzák létre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Rozália Gănciulescu -RADOR