2019. május 2

Ma újabb, állampapírokat bocsát ki a „Tezaur” nevű program keretében a Pénzügyminisztérium

Erről közleményben tájékoztatta a lakosságot a szaktárca. Az állampapírok nominális értéke 1 lej és kizárólag lakossági befektetők számára hozzáférhető. Az értékjegyek évi kamata 4, 4,5, illetve 5 százalékos és 2, 3, illetve 5 éves lejáratúak. Az állampapírokat az államkincstártól (trezorerie) május 31-ig, a Román Posta kirendeltségeitől  május 29-ig lehet megvásárolni. A kötvényeket 18 éves korukat betöltött személyek vásárolhatják meg. Nincs felső értékhatára a megvásárolható állampapíroknak. A kamatokból származó jövedelem adómentes. A kamatokat évente fizetik ki a tulajdonosoknak, a vásárláskor átadott tájékoztatók szerint. A hivatkozott közlemény szerint eddig több mint 20.000 román állampolgár vásárolt kötvényeket 1,2 milliárd lej értékben. (Rador Hírügynökség)

Mától kezdve Bogdan Licu tölti be ideiglenesen Románia legfőbb ügyészi tisztségét

Erre azt követően került sor, hogy Augustin Lazăr nyugdíjba vonult. Bogdan Licut a Bírák Tanácsának (CSM) ügyészi szakosztálya bízta meg a Legfőbb Ügyészség átmeneti időre szóló vezetésével, addig, amíg hivatalosan kinevezik az új legfőbb ügyészt. Mandátuma legfennebb két hónapra szól. Licu kijelentette, hogy már a mai naptól kezdődően tárgyalásokat fog folytatni az alárendeltségébe tartozó valamennyi ügyészség vezetőivel, ugyanakkor ellenőrizni kívánja, hogy az igazságügyi törvényeknek a parlamentben április 24-én elfogadott módosításainak hatásait kielemezték-e. A tisztségviselő hozzáfűzte, hogy megbeszéléseket akar folytatni a Katonai Ügyészséggel is arról, hogy miként kezelik a Forradalom Dossziéja néven elhíresült büntetőügyet azt követően, hogy arról a közbeszédben milyen vélekedések jelentek meg, továbbá tájékozódni szeretne arról, hogy miként áll a tavaly augusztus 10-én a bukaresti tüntetés alkalmával esett zavargások kivizsgálásának az ügye. (Rador Hírügynökség)

A Bukaresti Főpolgármesteri Hivatal ma közzéteszi azon 4000 kedvezményezett listáját, akik környezetvédelmi értékjegyeket kapnak új gépjárművek beszerzése céljából

Az úgynevezett „eco-voucherek” értéke 9000 lej és azok kaphatják meg, akik leadják használt személygépkocsiaikat. Az értékjegyeket nemcsak új személygépkocsik, hanem háztartási gépek vásárlására is fel lehet használni. (Radio România Actualităţi)

Felrobbantottak egy bankautomatát Aradon

Az eset ma éjszaka történt. A tolvajok azonban nem sikerült pénzhez jutniuk, mert a készüléket nem töltötték fel pénzzel. A közszolgálati rádió helyi tudósítója, Ioan Suciu elmondta, hogy a rendőrök eddig nem azonosították a tetteseket, de azt az elkövetés módjából megállapították, hogy legalább két személy követte el a bűncselekményt. A robbanás nyomán tönkrement egy üvegfal, amelyik azt az épületet védte, amelyikben a bankautomata volt. Egy hasonló incidens történt januárban, ugyancsak Aradon, akkor 400.000 lejt vittek el a tettesek. (Radio România Actualităţi)

Az RMDSZ elnöke levélben kéri Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszonyt, hogy állítsa le az úzvölgyi katonatemető átalakítását

Levélben kérte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Viorica Dancilát, Románia miniszterelnökét, hogy az ügy tisztázásáig közigazgatási úton állítsa le az úzvölgyi katonatemető átalakítását.

A miniszterelnöknek címzett levélről az RMDSZ hírlevele tájékoztatott kedden. Kelemen Hunor politikailag tűrhetetlennek, közigazgatásilag törvénytelennek tartotta, hogy román katonasírok parcelláját hozták létre a Székelyföld keleti peremén fekvő Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében anélkül, hogy engedélyt kértek volna a temető tulajdonosától, Csíkszentmárton önkormányzatától. Az RMDSZ közölte: tiltakozik a lépés ellen, amelyet törvénytelennek és kegyeletsértőnek tart.

„Mindenkinek joga van emlékhelyet állítani és megemlékezni, azonban határozott meggyőződésünk, hogy egyetlen emlékhely-állítás vagy megemlékezés sem sértheti egy közösség érzékenységét és méltóságát” – idézte a hírlevél Kelemen Hunor levelét.

Kedden az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) is közleményben tiltakozott az úzvölgyi katonatemető átalakítása ellen. Kinyilvánította, hogy kegyeletsértőnek és történelemhamisítónak tartja a beavatkozást, mely által a magyarság „nemzeti ellenállásának és megmaradásának az egyik utolsó jelképe” vesz el végleg.

Az MPP közölte: levélben tájékoztatták a történtekről a magyar Honvédelmi Minisztérium illetékes államtitkárát, kérve a Románia és Magyarország közötti egyezmény vonatkozó előírásainak betartatására. A párt azt is kinyilvánította, hogy az ügyben határozott lépést vár az RMDSZ-től és a Hargita megyei tanácstól, és partnerséget vállal a szövetséggel a határozott kiállásban.

Közleményben tiltakozott kedden este az úzvölgyi katonatemető önkényes átalakítása miatt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége is. A párt szerint a többszörösen törvénytelen temetőfoglalás a magyarországi román és a romániai magyar hadisírok jogi helyzetéről 2008-ban kötött román-magyar államközi megállapodást is súlyosan megsértette. A párt szerint az eset híven tükrözi, hogy Románia nem jogállam.

Az EMNP kijelentette: ennek ellenére a jog eszközeinél marad, és közigazgatási bírósági eljárást kezdeményez Dormánfalva önkormányzata ellen, hogy semmisítsék meg a „területrablást szentesítő helyi önkormányzati határozatot”. A párt ugyanakkor kezdeményezte a Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésének az összehívását az ügy részleteinek a tisztázására.

Az erdélyi magyar sajtó a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület fényképes tájékoztatása alapján számolt be arról, hogy a Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és szintén betonból készített nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített magyar sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének ünnepélyes felavatását.

A Kárpátok gerincétől keletre, a Moldva felé folyó Úz völgyében mind az első, mind pedig a második világháborúban véres csatákat vívott a magyar hadsereg az orosz, illetve szovjet erőkkel támogatott román hadsereggel. Az úzvölgyi katonatemető Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelye. A temetőben 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak, melynél évről-évre augusztus 26-án tartanak nagyszabású megemlékezést.
A Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőt az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek

adományaiból újították fel. A bekerített, székelykapuval ellátott emlékhelyen mintegy hatszáz fakeresztet állítottak, melyekre felkerültek az Úz folyó völgyében vívott csatákban elesett magyar katonák nevei. A román katonákra emlékeztető kereszteket részben a temető sétányára, részben a még meg nem jelölt magyar katonasírokra állították.

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvához esik közelebb. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos. (MTI / Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador