EUROPA LIBERĂ: Bilanț grăbit al președinției UE făcut de Dăncilă, pe fondul criticilor despre statul de drept

Prim-ministra României a vorbit la Varșovia despre realizările țării în timpul cât a deținut președinția UE, fără să intre de loc în detaliile care țin de problemele interne legate de justiție și celelalte standarde privind democrația din România.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, miercuri, la reuniunea şefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală şi de Est care au aderat la UE după 2004 de la Varşovia, un bilanţ de etapă al Preşedinţiei române la Consiliul UE, potrivit unui comunicat de presă al guvernului

Dăncilă susține că sub mandatul României s-au încheiat negocierile într-un număr de 90 de dosare legislative, între ele: Directiva Gazelor Naturale, Directiva privind drepturile de autor pe piaţa unică, Regulamentul privind înfiinţarea autorităţii europene pentru muncă, Pachetul consumatori, Regulamentul privind extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă, Pachetul bancar.

Bilanțul în avanpremieră făcut de Dăncilă vinde după ce la dezbaterea de marți a Comisiei Europene, unde liderii de la Bruxelles au lăsat să se înțeleagă că vor acționa rapid în contextul problemelor care afectează statul de drept din România. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizase în urmă cu câteva săptămâni că vor fi luate „măsuri imediate” în contextul problemelor din România. Toate declarațiile au loc, însă, pe fondul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare care au loc la finele acestei luni.

https://romania.europalibera.org/a/bilant-grabit-ue-dancila-criticilor-justitia-romaneasc%C4%83/29914737.html/

EUROPA LIBERĂ, 1 mai 2019