Primarul care a interzis bârfa

Locuitorii din oraşul filipinez Binalonan riscă să fie amendaţi şi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii pentru… bârfă. Decizia îi aparţine primarului Ramon Guico şi a fost adoptată pentru a contracara un fenomen cu consecinţe serioase care afectează mica localitate, situată la nord de capitala Manila. Se pare că vara localnicii au obiceiul să se adăpostească de arşiţă la umbra arborilor şi să povestească întâmplări despre vecinii lor şi să facă schimb de zvonuri despre scandalurile financiare şi sentimentale din localitate. Şi nu de puţine ori disputele care apar degenerează, fiind nevoie de intervenţia consiliului local pentru aplanarea situaţiei.
„Sunt mai multe tipuri de bârfe, însă cele mai răspândite cazuri aici se referă la conflicte legate de proprietate, bani, relaţii şi altele asemănătoare. Această ordonanţă doreşte să le amintească oamenilor că tot ceea ce spunem este responsabilitatea noastră ca indivizi şi ca locuitori ai oraşului. Vrem să arătăm că oraşe ca Binalonan au oameni buni, că sunt un loc bun şi sigur în care să stai”, a spus Guico pentru The Guardian.
Clevetitorii aflaţi la prima abatere riscă o amendă de 200 de peso filipinezi şi trei ore de muncă în folosul comunităţii, care presupune activităţi precum strângerea gunoaielor de pe marginea drumului. Dacă mai cedează şi pe viitor tentaţiei, amenda poate depăşi 900 de peso şi vor fi obligaţi să presteze opt ore de muncă în folosul comunităţii.
Potrivit primarului, nu este vorba de restricţionarea libertăţii de exprimare, ci de o măsură care să descurajeze defăimarea, iar cauza este sprijinită şi de locuitorii înşişi. Ca parte a planului de a crea un mediu civilizat în Binalonan, edilul a interzis şi activităţi de tip karaoke după ora 22:00./abuzoian

(www.timpul.md – 2 mai)