Libertatea presei în Republica Moldova se află într-o degradare continuă – se arată într-un „Raport privind libertatea presei în Republica Moldova”

Libertatea presei în Republica Moldova se află într-o degradare continuă şi a atins cote alarmante. Breasla jurnalistică a devenit şi mai divizată, iar în ultima perioadă este tot mai vizibil controlul politic asupra unor instituţii de presă – se arată într-un „Raport privind libertatea presei în Republica Moldova” publicat astăzi.
De la Radio Chişinău, relatează Cristina Popuşoi: „În ultimul an securitatea jurnaliștilor în Republica Moldova este tot mai vulnerabilă. Au crescut cazurile de agresiune fizică și morală față de jurnaliști, iar reprezentanții mass media nu au avut acces la mai multe evenimente publice. Accesul dificil la informație este una dintre problemele pe care le reclamă cel mai des jurnaliștii de investigație.
O altă problemă a presei din Republica Moldova este monopolizarea pieței de publicitate. Peisajul mediatic de la Chișinău este dominat de un număr mare de instituții de presă ce aparțin sau sunt controlate de politicieni, beneficiind de așa-zisa protecție și susținere financiară a acestora. Experții mass media se arată îngrijorați și de situația alarmantă a presei locale, care riscă să dispară din cauza lipsei de finanțare. Tot astăzi, la Chișinău, jurnaliștii au organizat în fața clădirii legislativului un flashmob intitulat „Inamicii presei”. Participanții la acțiune au adus mai multe pancarte cu politicieni din Republica Moldova care au agresat verbal sau fizic jurnaliști, au manifestat un comportament intolerant și au avut atitudini ostile față de reprezentanți ai presei”./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 mai)