2019. május 7

Ma kezdődik másodikos tanulók országos képességfelmérő vizsgája

Elsőként román nyelvből, illetve anyanyelvből adnak számot képességeikről a kisiskolások, hogy aztán holnap az olvasással folytatódjanak a vizsgák. A számtan-vizsgákra holnapután kerül sor. A kisebbségi nyelveken tanuló diákok román-nyelv vizsgáját pénteken tartják. Ugyancsak ebben a hónapban, május 14-i kezdettel kerül sor a negyedikesek és a hatodikosok képességfelmérő vizsgáira is. A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a vizsgákon elért eredményeket nem függesztik ki, nem teszik közhírré és nem vezetik be a naplóba. (Radio România Actualităţi)

Árvizek Moldvában

Vaslui és Neamţ megyékben több tucat háztáji gazdaság és lakás került víz alá, miután az éjszakai esőzések nyomán megáradtak a folyók. Vreancea és Bákó megyékben több településen szünetel az áramszolgáltatás. Vaslui megyében a 15D jelzésű úton az országútra kiáradt víz miatt nehézkes a közlekedés. A 2F jelzésű úton Străminoasa körzetében leállították a forgalmat, tekintettel arra, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egy ideiglenes hidat elsodor a lezúduló víz. A hirtelen jött lehűlés következtében a Borgói hágón havas az út és reggel óta ismét havazik. A hőmérsékleti értékek országszerte csökkentek és az ország 22 megyéjében rendeltek el sárga színű figyelmeztető jelzést a csapadékos idő és a viharok miatt. (Radio România Actualităţi)

Újabb bértárgyalások folynak az Electrolux vállalatnál

Ma újabb tárgyalási fordulóra kerül sor a szatmári cég szakszervezetének képviselői és a vállalatvezetés között, azt követően, hogy a cégvezetés újabb ajánlatot tett az alkalmazottaknak. Sorin faur, szakszervezeti vezető elmondta, hogy ennek értelmében a bérek két részletben, emelkednének és elérnék a havi 3957 lej bruttó fizetést. A munkavállalók erről holnap hozzák meg a végleges döntésüket arról, hogy beszüntetik-e a már 10 hete tartó sztrájkot. (Radio România Actualităţi)

Megérkezett Romániába a THADD nevű amerikai rakétaelhárító rendszer

Az új fegyver a NATO deveselui központjában fogja ideiglenesen felváltani az ott működőAegis Ashore rendszert, tekintettel arra, hogy megkezdődnek ez utóbbi tervezett karbantartási és felújítási munkálatai. Mindez a NATO szintjén meghozott döntés és a Románia és az Egyesült Államok közötti megállapodás értelmében történik – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió szerkesztője, Radu Dobriţoiu. (Radio România Actualităţi)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter közbenjárását kérte az úzvölgyi katonatemető ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Mint írták, Szijjártó Péter Pozsonyban, a Visegrádi Csoport és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozóján tárgyalt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, az úzvölgyi magyar katonai temetőben zajló építkezések kapcsán.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy járjon közben a helyi önkormányzatnál a munkálatok leállítása érdekében, tekintettel arra, hogy a területen még mindig lehetnek feltáratlan magyar katonasírok, melyek fölé más emlékművet építeni kegyeletsértő és ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal – közölte a tárca.

Szijjártó Péter emellett sürgette a honvédelmi tárcák közötti szakértői tárgyalások mielőbbi megkezdését az ügy megnyugtató rendezése érdekében.

A két miniszter megerősítette a két kormány szándékát a kétoldalú kapcsolatok folyamatos javítása iránt – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az úzvölgyi katonatemető Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelye, azonban a Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Dărmaneşti) önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a múlt héten levélben kérte Viorica Dancila román miniszterelnököt, hogy az ügy tisztázásáig közigazgatási úton állítsa le az úzvölgyi katonatemető átalakítását. (MTI / Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador