NEW EUROPE: Drumul către Sibiu

Viitorul UE după alegeri și Brexit se vor discuta în România

E de așteptat o agendă puțin ambițioasă acum, când diplomații UE iau drumul Sibiului, în România, pentru o conferință ce va lăsa Brexit-ul deoparte în favoarea unei agende concentrate pe viitorului blocului, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene.

Liderii UE își vor exprima angajamentul față de unitatea blocului, în ciuda faptului că reuniunea fusese planificată inițial pentru a fi prima mare conferință a liderilor UE de după Brexit. Cum plecarea Regatului Unit a fost acum amânată, liderii Europei trebuie să-și ajusteze în jos așteptările, întrucât premierul britanic Theresa May poate sau poate [sic! probabil greșeală de redactare – n.trad.] orașul transilvănean cu 150.000 de locuitori.

Șeful UE27 a îngustat cardul de lucru privind viitorul UE, care constă în 10 angajamente, conform unui proiect de comunicat consultat de New Europe. Conform unui oficial UE, comunicatul restrâns ce va fi finalizat până pe 6 mai de tehnicienii UE nu va suferi modificări semnificative.

În discursul său din 2017 despre starea uniunii, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker [a prezentat o] foaie de parcurs prin care blocul ar urma să devină mai unit și mai democratic. Răspunzând la apelul lansat acum doi ani, UE27 va „continua să protejeze modul nostru de viață, democrația și statul de drept” și să „respecte principiile și valorile noastre comune”.

Aceste promisiuni vor fi acompaniate de un angajament față de o politică externă prin care UE să-și proclame viitorul rol în lume, inclusiv prin a fi „mai insistentă și eficientă în apărarea intereselor ei”. Bruxelles-ul este îngrijorat cel mai mult de ascensiunea Chinei. Atitudinea agresivă a Chinei în unele regiuni i-a neliniștit la culme pe unii șefi de stat europeni și i-a determinat să-și întărească angajamentul de a dori să „poziționeze Europa în calitate de jucător global în noul context strategic”.

Europa va fi un lider global responsabil” și va „respecta și dezvolta ordinea internațională bazată pe reguli, pentru a profita la maxim de noile oportunități comerciale și pentru a combate colectiv probleme globale cum ar fi conservarea mediului nostru și lupta contra schimbării climei.” Se afirmă în comunicatul UE, conform proiectului consultat de New Europe.

Cu apropierea conferinței de anul acesta, atmosfera este oarecum mai optimistă decât în urmă cu trei ani, la scurt timp după ce la referendumul din Regat electoratul a ales de bunăvoie să părăsească UE.

La acea vreme exista senzația că nimic nu va mai merge. Exista Brexit, exista o criză economică, o criză a migrației și, pe fondul acestui ton foarte negativ, liderii au promis că vor veni cu rezultate. Astăzi lucrurile nu mai sunt deloc atât de sumbre și UE nu poate să fie decât mulțumită de stabilizarea economiei și a chestiunii migrației. În acest moment, imigrația ilegală s-a prăbușit cu aproape 98%, iar economia o duce bine cu aproape șase ani consecutivi de creștere și mai mulți oameni angajați decât oricând.

Efectul indirect al Brexit-ului asupra economiei europene nu a fost atât de catastrofal cum preziceau inițial unii. O forță diplomatică dominantă pe plan internațional, Regatul nu era de așteptat să fie veriga cea mai slabă la masa negocierilor, iar cei mai mulți anticipau că UE nu va capabilă să-și mențină unitatea – ambele dovedindu-se în cele din urmă a fi nefondate.

Uniunea de Securitate rămâne o prioritate importantă pentru viitoarea Comisie cu „o autentică Uniune Europeană a Apărării care va face ca în interiorul UE cooperarea în materie de securitate să fie regula mai degrabă decât excepția” în centrul ei.

Competitivitatea de care UE are atât de multă nevoie ar putea primi un avânt puternic prin implementarea deplină a pieței unice și o reînnoită concentrare pe cercetare și inovație.

Trebuie să investim în capacități digitale europene esențiale și să lucrăm împreună pentru a încuraja inteligența artificială produsă în Europa și umano-centrică”, a declarat Comisia la câteva săptămâni după ce-și lansase inițiativa UE a Inteligenței Artificiale.

Comisia se va angaja totodată să progreseze în privința Pilonului European al Drepturilor Sociale pentru a realiza includerea și egalitatea socială, inclusiv prin abordarea dezechilibrelor regionale, nevoilor minorităților, problemelor sexelor și a provocării îmbătrânirii populației. Pentru a rămâne sustenabilă, Europa trebuie să-și modernizeze economia prin tipare sustenabile de consum și producție. Acest lucru va deplasa blocul în economia circulară a utilizării eficiente a resurselor, care promovează creșterea verde, bio-economia și inovații sustenabile, care vor limita impactul blocului asupra schimbării climei.

UE trebuie de asemenea să se repoziționeze în calitate de lider global, printr-un sprijin puternic și consecvent pentru o ordine globală bazată pe reguli, multilaterală, având ONU în centrul ei, conform Comisiei. Dezvoltarea de relații strânse cu vecinii apropiați și consolidarea rolului monedei euro în economia globală vor asigura într-o și mai mare măsură independența economică și monetară a UE.

Urmează o conferință după alegerile europene

Liderii UE se vor întruni imediat după alegerile din 23-26 mai pentru a discuta cu privire la succesorul lui Juncker.

Discuția, afirmă un oficial UE, nu se va concentra pe nume, ci pe partide politice și echilibrul sexelor la nivelul instituțiilor UE.

Rămâne de văzut cum își vor promova statele membre candidatul pentru cea mai înaltă funcție în UE, atât timp cât ele vor trebui să țină seama și de candidatul favorit al cancelarului german Angela Merkel, Manfred Weber de la Partidul Popular European.

Londra vorbește despre Brexit

Cum conferința de la Sibiu va avea loc cu atât de puțin timp înainte de alegerile europene, premierul May nu va avea la dispoziție timpul necesar pentru a debloca Brexit-ul, însă impactul unei eventuale prezențe a ei în România va fi destul de neglijabil în ce privește orice fel de discuție cu privire la succesorul lui Juncker.

Articol de Irene Kostaki

https://www.neweurope.eu/article/the-road-to-sibiu/

Traducere: Andrei Suba

NEW EUROPE (Belgia), 6 mai 2019