Revista presei internaţionale – 7 mai

Răsfoind ziarele străine, am putea ajunge la concluzia că, oscilând între acalmie şi agitaţie, lumea de azi încearcă în continuare să-şi soluţioneze problemele şi să aplaneze nişte conflicte care par iminente.
Deşi încă nesigur, calmul pare să se fi restabilit cel puţin temporar în Israel şi în teritoriile palestiniene. Ziarul israelian „Ha’aretz” relatează că „graţie medierii facilitate de Egipt, Israelul şi mişcarea Hamas au ajuns la un armistiţiu”. Dar, potrivit aceluiaşi ziar, „armistiţiul a fost criticat atât de un membru marcant din partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, cât şi de Benny Gantz, un lider al opoziţiei”. Oricum, asta nu înseamnă că situaţia din Orientul Mijlociu rămâne calmă: din ziarul american „USA Today” aflăm că „Statele Unite au trimis un portavion în zonă, avertizând totodată Iranul că un atac la adresa intereselor americane va primi o ripostă cât se poate de dură”. Dar Iranul nu pare să se lase intimidat: oficiosul iranian „Tehran Times” informează că „miercuri, într-o alocuţiune televizată, preşedintele ţării, Hassan Rouhani, va anunţa măsurile de ripostă la retragerea Statelor Unite din tratatul nuclear de la Viena”. Potrivit unor surse citate de acelaşi ziar, „Iranul va relua o serie de operaţiuni de ordin nuclear care, potrivit acordului, fuseseră suspendate”.
Dar, în Statele Unite, preşedintele Donald Trump pare supărat pe toată lumea. Din revista americană „Newsweek” aflăm că „pe Twitter, Trump a reclamat prelungirea cu încă doi ani a actualului său mandat din cauza timpului pierdut de această coruptă lovitură de stat eşuată”. Prin „lovitură de stat eşuată”, preşedintele american înţelege ancheta efectuată de consilierul Robert Mueller pe tema posibilelor sale relaţii cu Rusia şi, potrivit aceleiaşi reviste, „Trump îi condamnă pe democraţi pentru că vor ca Mueller să fie audiat în Congres”.
În Europa, apropiatele alegeri pentru Parlamentul European fac subiectul unor sondaje. Potrivit unor asemenea sondaje, în Franţa, „partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen s-ar clasa înaintea celui al preşedintelui Emmanuel Macron, obţinând 22% din voturi”. Cotidianul francez „Le Monde” subliniază că, „îngrijorat de evoluţia partidului său, Republica în Marş, preşedintele Macron a hotărât să se implice mai mult în campania electorală”. Mai mult, revista franceză „L’Obs” consideră că, în alegerile europarlamentare franceze, „Macron este adevăratul cap de listă”.
Cât despre Brexit, situaţia sa rămâne la fel de neclară, iar titlurile unor articole de ziar vorbesc de la sine: „Brexitul? Danezii au avut parte de un asemenea spectacol şi el nu se termină cu bine”, titrează cotidianul american „The New York Times”. „Eventualul compromis dintre conservatori şi laburişti este doar un miraj”, notează şi ziarul britanic „The Guardian”. Dar „Brexitul se va afla pe masa discuţiilor şi în România”, estimează publicaţia bruxelleză „New Europe”, ea referindu-se la apropiatul summit european care va avea loc la Sibiu. Deşi, aceeaşi publicaţie consideră că „Brexitul va fi dat oarecum la o parte, întrucât, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, agenda reuniunii se va concentra mai mult asupra viitorului Uniunii Europene”.

(Alexandru Danga – RADOR)