Ministrul de externe a Ungariei a devenit ministrul cu problemele ceangăilor

Conform buletinului oficial al Ungariei administrarea problemelor ceangăilor a intrat în sarcina ministrului de externe şi de comerţ exterior, Szijjártó Péter. Astfel şeful diplomaţiei ungare a primit responsabilităţi în domeniul politicii naţionale, care până acum a fost coordonată în exclusivitate viceprim-ministrului Semjén Zsolt.

Prin hotărârea de guvern adoptată ieri Szijjártó va răspunde pentru „coordonarea cu administraţia centrală activităţile care au legătură cu problemele ceangăilor”. În cadrul acestei responsabilităţi Szijjártó va coopera cu membrul guvernului care are atribuţii în acest domeniu pentru organizarea de programe în vederea întăririi şi dezvoltării identităţii culturale şi lingvistică a ceangăilor, şi pentru explorarea şi păstrarea moştenirii culturale, amintirilor şi valorilor ceangăilor.

Ceangăii sunt consideraţi o populaţie care se distinge prin caracteristici etnografice, culturale şi religioase (sunt de religie romano-catolică) de origine maghiară, care trăiesc în Moldova (majoritatea lor în judeţul Bacău), în Ghimeş şi în Şapte sate (Ţara Bârsei).

Székely Ervin

RADOR – 8 mai