Discuţii privind obligativitatea vaccinării

Rata de vaccinare în România a coborât până la 67% pentru unele vaccinuri cuprinse în Programul Naţional de Imunizare – a anunţat, astăzi, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila. La o conferinţă, el a apreciat că obligativitatea vaccinării ar putea fi o soluţie pentru situaţiile speciale în care sunt cazuri multe de îmbolnăviri cu afecţiuni care ar putea fi prevenite prin imunizare, cum este cazul rujeolei.

Alexandru Rafila: Dacă există un nivel suficient de înțelegere și educație în societate, care se ducă la o acoperire vaccinală suficientă, obligativitatea nu este necesară. Până în anul 2007, 2008 la acoperirea vaccinală în România era peste 95%; de atunci a scăzut încet, încet și ajungem la rujeola, la acoperiri vaccinale în jur de 80-85% pentru o prima doză de vaccin rujeolic, undeva între 65 și 70% pentru cea de a doua doză de vaccin rujeolic și atunci sigur că trebuie să facem ceva încât să controlăm acest lucru.

Realizator: Profesor doctor Alexandru Rafila a dat exemplul Italiei, care după ce a introdus obligativitatea vaccinării a reuşit să crească acoperirea vaccinării împotriva infecţiei cu virusul rujeolic de la 80 la peste 90%. Medicii susţin că vaccinurile salvează în fiecare an trei milioane de vieţi şi previn 30 de boli infecţioase, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariţia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 mai