Israelul celebrează 71 de ani de la declararea independenţei

Israelul celebrează 71 de ani de la declararea independenţei sale cu petreceri şi concerte în aer liber, pe plajă şi în parcuri naţionale.

Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Cu focuri de artificii și spectacole în aer liber a început aseară a 71-a Sărbătoare a Independenței de stat a Israelului. Dacă petrecerile, artificiile, concertele și balurile populare au animat orașele și satele ieri seară, ziua de astăzi este consacrată grătarului în aer liber și picnic-urilor familiale cu frigărui, kebab, legume la grătar și bere. Sute de mii de israelieni au invadat parcurile naționale și plajele de la Tel Aviv pentru a admira tradiționala demonstrație cu elicoptere, avioane de luptă și de transport din dotarea Forțelor Aeriene Israeliene.

Dimineață, avioanele au survolat reședința președinților statului Israel din Ierusalim. Anul acesta, armata a modificat itinerariul aviatic al forțelor sale, survolând anumite localități din sudul țării situate la frontiera cu Fâșia Gaza pentru a arăta admirația față de curajul celor care se confruntă de mulți ani cu o situație de securitate dificilă.

Tradiționala ceremonie a survolului Forțelor israeliene cu diferite avioane de luptă din nord și până în sudul țării a inclus acrobații și alte cascadorii aviatice captivante. Sărbătoarea Independenței marchează proclamarea statului Israel cu o zi înaintea încheierii mandatului britanic. Este singura sărbătoare laică din Israel./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 mai