Concluzii după vizita Papei Francisc în Bulgaria

Papa Francisc şi-a încheiat vizita sa în ţările balcanice, în care predominantă este religia ortodoxă: Bulgaria şi Macedonia de Nord. În cadrul vizitei în Macedonia de Nord, Papa a declarat că prezenţa sa este una simbolică în locurile unde s-a produs marea schismă între creştinii din est şi cei din vest.
Suveranul Pontif a vizitat Bulgaria, la invitaţia premierului bulgar Boiko Borisov, în timp ce Biserica Ortodoxă Bulgară nu a fost încântată de vizita efectuată într-un stat ortodox al liderului spiritual al catolicilor.
Sinodul Sfintei Biserici Ortodoxe Bulgare l-a primit pe Papă, dar a refuzat să oficieze o liturghie ecumenică comună.
Vizitarea Catedralei Patriarhale Sf. Aleksandr Nevski este posibilă, dar dorim să subliniem că oficierea unei liturghii, indiferent sub ce formă ar fi ea, a unei liturghii comune, nu este binevenită sub nicio formă, pentru că sfintele canoane nu permit aşa ceva. În acest context, nici participarea corului patriarhal nu este posibilă„, se specifica într-o hotărâre a Sinodului bulgar.
Presa locală menţiona că Papa Francisc a venerat panagia Patriarhului Neofit, dar Capul Bisericii Ortodoxe Bulgare nu a răspuns în mod similar în semn de apropiere frățească. Papa şi-a reiterat dorinţa sa de a vizita în viitor Rusia. Unii înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare au rămas cu un gust amar după vizita Papei.
Mitropolitul Filipopolski de Plovdiv Nikolai a declarat, în faţa enoriaşilor, după vizita înaltului oaspete de la Vatican: „Vizita Papei este un act politic, iar scopul său constă în unificarea în jurul său a tuturor religiilor… Nu ne dorim o unificare a tuturor bisericilor creştine. Totuși, acest lucru poate fi făcut numai de către biserici, când episcopii se adună și discută despre cum să facă acest lucru„./vdraguta/dsirbu

www.ng.ru – 10 mai