Campanie pentru depistarea astmului, la Spitalul Colţea

Bucureştenii care doresc să afle în ce stare de sănătate se află plămânii lor se pot testa gratuit, la acest sfârşit de săptămână, în curtea Spitalului Colţea. Acţiunea face parte dintr-o campanie de informare cu privire la astmul bronşic, pe care Societatea Română de Pneumologie o derulează până la data de 13 mai.
Reporter: Marilena Frâncu – Timp de două zile, medicii pneumologi vor efectua testări gratuite de spirometrie, între orele 9:00 și 17:00, în curtea Spitalului Colțea din Capitală. Spirometria este o analiză simplă, rapidă, neinvazivă și nedureroasă, care ajută la depistarea bolilor respiratorii.
Florin Mihălțan, medic pneumolog: „E o campanie susținută cu spirometrii care se vor face de către medici și care va avea o continuare pentru cei care vor fi găsiți cu funcții respiratorii modificate, în sensul în care există posibilitatea să-și ia un bilet de la medicul de familie și să meargă la un specialist, cu programare, pentru continuarea investigațiilor. E o campanie-semnal; e importantă, pentru că de multe ori extrage din multitudinea de simptomatici exact pacienții care sunt cu astm. Atenție, că și aici este o mixare a simptomelor; astmul este tributar unei funcții respiratorii afectate, la fel ca și emfizemul, bronșita cronică sau alte tipuri de patologii. De aceea, o depistare a unei astfel de funcții modificate trebuie continuată cu investigații la specialiști.”
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii. Ea nu poate fi vindecată, dar specialiștii atrag atenția că astmul poate fi ținut sub control cu un tratament adecvat și o complianță la tratament a pacienților. Scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm, numite și episoade, sau crize, care se manifestă prin tuse, dispnee, respirație șuierătoare, senzație de sufocare și anxietate./rpatulea/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -11 mai)