Revista presei internaţionale – 13 mai 2019

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran continuă să escaladeze pe tema controverselor legate de programul nuclear al Teheranului. „Washingtonul dublează miza în demonstraţia sa de forţă în faţa Iranului, trimiţând mai multe arme în regiune”, titrează Business Insider. Potrivit Pentagonului, acţiunea este una defensivă şi vine „ca reacţie la indicii clare privind o intensificare a pregătirilor iraniene pentru a lansa operaţiuni ofensive împotriva forţelor şi intereselor” americane, scrie Washington Examiner. „Dorim un acord mai bun, nu un război cu Iranul”, dă asigurări şi reprezentantul special al Administraţiei Trump, Brian Hook, citat de The Times, explicând că se doreşte împiedicarea Teheranului de a dezvolta arma nucleară, în condiţiile în care ţara „este principalul sponsor al terorismului în lume”. În replică, preşedintele iranian, Hassan Rohani, reclamă, potrivit The Guardian, că „Presiunea din partea inamicilor este un război fără precedent în istoria” ţării, iar liderul Gardienilor Revoluţiei din Iran, citat de Reuters, vorbeşte despre „un război psihologic” în regiune şi refuză, potrivit Al-Jazeera, să poarte discuţii cu Washingtonul. „Mai este încă timp pentru diplomaţie”, consideră revista Foreign Policy, însă Washington Post atrage atenţia că „mobilizările puternice atât ale Statelor Unite, cât şi ale Iranului ar putea duce la declanşarea unui conflict din greşeală”.
În războiul comercial americano-chinez, ultima rundă de negocieri s-a încheiat fără un acord, spulberând speranţele unei rapide detensionări a disputei, după ce Washingtonul a majorat tarifele pentru mărfuri chinezeşti în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, notează Bloomberg. Preşedintele Donald Trump avertizează China că, dacă nu acţionează curând, se va confrunta cu un acord „mult mai prost” pe viitor, notează The Week Magazine, în timp ce, potrivit The Indepedent, negociatorul şef chinez insistă că Beijingul nu „va ceda” în faţa presiunii americane. „Multă bătaie de cap, prea puţine câştiguri”, scrie ziarul american The Hill despre disputa comercială americano-chineză, în timp ce consilierul şef pe teme economice de la Casa Albă recunoşte că „Ambele părţi vor avea de suferit”, după cum notează Politico.
„Escaladarea tensiunilor comerciale pune şubreda economie europeană din nou în alertă”, observă The Irish Independent, amintind că şi Bătrânul Continent se confruntă cu un ultimatum din partea preşedintelui american, care urmează să decidă la data de 18 mai dacă va sancţiona prin tarife sporite importurile de maşini europene.
Europa are însă şi propriile sale probleme interne. „Lupta pentru conducerea blocului comunitar amenință să blocheze Uniunea Europeană”, titrează El Pais. „Cu urnele de vot încă în aşteptare și campania pentru alegerile europene începută în unele țări, cele 27 de guverne ale Uniunii s-au angajat, joia trecută, la Sibiu, într-o primă discuţie privind împărțirea funcţiilor de conducere după alegerile din 26 mai”, detaliază cotidianul spaniol, avertizând însă că: „Bătălia se anunţă acerbă și ar putea duce la o blocare politică a Uniunii în cazul în care urnele vor da un Parlament European atât de fragmentat pe cât prevestesc sondajele de opinie”.
Situaţia este complicată şi în Marea Britanie, unde alegerile europene se vor dovedi „dificile” pentru Partidul Conservator, aflat la guvernare, după cum anticipează ministrul britanic al educaţiei, Damian Hinds, care a explicat pentru BBC că unii alegători vor vedea aceste alegeri drept „ultima oportunitate de a acorda un vot de protest”, faţă de guvernanţii care nu au reuşit să finalizeze ieşirea Marii Britanii din Uniune. Situaţia pare a fi confirmată şi de ultimul sondaj de opinie, unde nou-înfiinţatul Partid Brexit al eurofobului Nigel Farage crește în intențiile de vot, ajungând la 34%, adică mai mult decât au Partidul Conservator și Partidul Laburist împreună, după cum observă La Libre Belgique. Partidele populiste şi eurosceptice o duc destul de bine şi pe restul continentului, urmând, potrivit ultimului sondaj, să ocupe 35% din locurile viitorului Parlament European, constată CNN într-o analiză cu titlul „Coşmarul populist european nu se termină odată cu Brexitul”.

Carolina Ciulu)