POLITICO.EU: Bruxelles-ul către Bucureşti: Ne pierdem răbdarea

UE avertizează România că va acţiona „fără întârziere” în privinţa „marilor” îngrijorări legate de statul de drept

Potrivit unei scrisori trimise de Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene şi ‘Spitzenkandidat’-ul (candidatul preferat, n. red.) socialiştilor europeni la alegerile din UE, Comisia Europeană „va trece fără întrziere la aplicarea reglementărilor vizând statul de drept” din cauza „marilor îngrijorări” provocate de situaţia acestuia în România.

Decizia va fi luată în cazul în care guvernul, preşedintele şi parlamentul ţării nu vor aduce „îmbunătăţirile necesare sau dacă se vor lua în continuare decizii negative”, a scris Tiimermans în această scrisoare, considerată de Bruxelles drept un „manual” şi trimisă şefului statului, şefului guvernului, precum şi ambelor camere ale Parlamentului României.

Timmermans a reamintit României, ţară care în prezent deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, că, potrivit reglementărilor legate de statul de drept din UE, „se prevede un dialog menit să pună capăt îngrijorărilor şi să evite intrarea în vigoare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene”. Articolul 7 este considerat drept „opţiunea nucleară” a UE, întruct prevede cele mai dure sancţiuni politice pe care organizaţia le poate impune unei ţări membre – suspendarea dreptului de vot asupra deciziilor UE.

Scrisoarea lui Timmermans, datată vineri, 10 mai, a fost trimisă la o zi după încheierea summitului special de la Sibiu – o reuniune care, în speranţa oficialilor romăni, ar fi trebuit să materializeze amprenta ţării ca preşedintă a Consiliului şi nicidecum să fie un eveniment la care guvernul lor să ajungă primul care, aflat într-o astfel de funcţie, să fie acuzat că nu respectă principiile cele mai de bază ale UE.

Referindu-se la problemele legate de independenţa justiţiei, în scrisoarea sa de patru pagini, Timmermans afirmă că îngrijorările Bruxelles-ului „au crescut” în acest an, după impunerea unui „sistem disciplinar strict şi a unor noi responsabilităţi impuse magistraţilor”.

Noile reglementări adoptate de parlamentul României în privinţa demascării mitei „riscă să ducă practic la eliminarea vinovăţiei pentru asemenea delicte, precum şi în privinţa altor delicte legate de corupţie”, se subliniază în scrisoare.

Referindu-se la demersurile prin care România a redus pedepsele pentru abuz în serviciu, Timmermans spune că „asta va avea un impact… în privinţa descurajării unor astfel de fapte”.

Ordonanţele de urgenţă, folosite „în situaţii în care urgenţa este departe de a fi evidentă”, la care se adaugă „imprevizibilul procesului legislativ” din România, „pun statul în de drept faţa unor noi primejdii”.

În general, modul în care guvernul român a acţionat în a adopta „aceste schimbări legislative importante constituie simptome ale unor probleme mai largi ale statului de drept în privinţa principiului legalităţii, care ar implica un proces transparent, responsabil, democratic, stabil şi pluralist pentru aplicarea legii, pentru siguranţa juridică, pentru separarea puterilor în stat şi pentru o cooperare loială între diversele puteri ale statului”, a conchis Timermans.

POLITICO.EU (SUA), 13 mai 2019 – Articol de Florian Eder

Traducerea: Alexandru Danga