Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 „Anul omagierii victimelor comunismului”

Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 ‘Anul omagierii victimelor comunismului’. Evenimentul va avea loc într-o ceremonie publică organizată, lunea viitoare, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Este primul dintre momentele care fac parte din programul şefului statului şi se va desfăşura pe durata acestui an.

Reporter – Oana Bâlă: Președintele Klaus Iohannis este de părere că un astfel de program pentru omagierea celor care s-au sacrificat în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi poate contribui la construirea memoriei unei societăți puternice, bazate pe egalitate și dreptate; totodată, ajută la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertății valorilor fundamentale ale democrației statului de drept și pluralismului.

Şeful statului consideră prioritare asumarea corectă a trecutului, condamnarea abuzurilor și crimelor comunismului, precum și consolidarea democrației. La ceremonia solemnă care va avea loc la Palatul Cotroceni, vor participa foști deținuți politic, disidenți anticomuniști revoluționari, urmași ai familiilor eroilor martiri din decembrie 1989, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai societății civile, dar și jurnaliști./cpodea/gioan

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 mai