Salonul internațional de carte de la Torino: Italienii preferă Mircea Cărtărescu și Mircea Eliade

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, publicul de limbă italiană și limbă română, sosit pentru cinci zile în orașul cărții, a putut descoperi literatura română la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda a nu mai puțin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitați în fața câtorva sute de vizitatori.

Printre lansările de carte din Sala România cu cea mai mare priză la public s-au numpărat Il Levante de Mircea Cărtărescu, Il mito dell’eterno ritorno, Occultismo, stregoneria e mode culturali – Saggi di religioni comparate şi Patañjali e lo yoga de Mircea Eliade, L’insonnia dello spirito. Lettere a Petre Ţuţea (19361941) de Emil Cioran, Compito per domani de Nicolae Dabija, La mia esagerata famiglia rom de Valeriu Nicolae, L’enigma di Otilia de George Călinescu, și L’immagine dell’ebreo. Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centroorientale de Andrei Oișteanu.

Dintre personalitățile culturale și academice care au fost prezente la standul românesc îi menționăm pe prof. Roberto Scagno, profesorul și traducătorul Bruno Mazzoni, istoricul Riccardo Calimani, cercetătorul și traducătorul Horia Corneliu Cicortaș, acad. Nicolae Dabija, poeta Aura Christi, cercetătorul și eseistul Antonio Di Gennaro, scriitorul Eugen Uricaru, poetul și criticul literar Ion Pop, scriitorul Igor Bergler, prof. Giovanni Rotiroti, prof. Giancarlo Baffo, scriitorul Vanni Santoni, profesorul și traducătorul Alessio Colarizi Graziani, etc. Din partea Institutului Cultural Român au luat cuvântul directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore-Popescu, directorul Accademia di Romania, Rudolf Dinu, directorul de programe din cadrul Accademia di Romania, Oana Boșca-Mălin și directorul adjunct al IRCCU Veneția, Cristian Luca. Duminică, 12 mai, au fost prezenți la Salonul de Carte Consulul General al României la Torino, Ioana Gheorghiaș și consulul Valentin Popescu.

Standul românesc  a fost vizitat de un public numeros de toate vârstele, o dovadă în plus că înclinația pentru lectură și curiozitatea sunt valori comune tuturor celor care au dorit să descopere Jocul Lumii/ Il Gioco del Mondo la această ediție, cu numărul 32, a Salone Internazionale del Libro di Torino, desfășurată în perioada 9-13 mai.

Prezența României la Salonul de Carte de la Torno a fost organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărții, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Accademia di Romania din Roma, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Reprezentanței Comisiei Europene în Italia și Consulatului General al României la Torino.

Parteneri media: Radio Torino International, Radio România, Observator Cultural și revista bilingvă „Orizonturi culturale italo-române”

Detalii despre programul românesc, pe zile, la Torino:

RADOR – 14 mai