Ministerul Sănătăţii a lansat un mecanism pentru controlul hepatitelor virale

Ministerul Sănătăţii a lansat un mecanism pentru controlul hepatitelor virale, prin care se urmăreşte ca, până în anul 2030, aceste boli să nu mai constituie o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice din ţara noastră. Planul vizează reducerea transmiterii virusurilor hepatice şi a morbidităţii prin hepatite virale şi complicaţii ale acestora, precum şi asigurarea accesului echitabil la servicii de prevenire, testare şi îngrijire.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Ţintim spre o acoperire vaccinală de 95% la vaccinarea hepatitică B, cu cele patru doze prevăzute în calendarul național de vaccinare la naștere: la 2, la 4 și la 11 luni; acoperire de 95% la prima doză de vaccin hepatitic B administrată nou născuților în primele 24 de ore de la naștere; 75% acoperire pentru testare la gravide pentru hepatita B și C. Toate donările de sânge să fie testate, 50% din injecții să fie administrate cu seringi de unică folosință, cu dispozitiv care împiedică reutilizarea.
Realizator: Potrivit studiilor, România are una dintre cele mai mari prevalenţe ale infecţiilor cu virusurile hepatice B şi C din Europa, transmite reporterul RRA Adriana Turea./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 mai