Recepție oferită de ICR Tel Aviv în onoarea delegației României la Eurovision Israel 2019

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu TVR și cu Ambasada Republicii Moldova în Israel a organizat, la Tel Aviv, în data de 13 mai 2019, un eveniment de promovare pentru reprezentanta României la Eurovision Song Contest 2019. Acesta a constat într-un  mini-concert susținut de Ester Peony, reprezentanta României la ediția 2019 a concursului Eurovision din Israel, având-o ca invitat special pe Anna Odobescu, reprezentanta Republicii Moldova. Concertul a fost urmat de o standing reception pentru delegațiile României și Moldovei la Eurovision, precum și pentru alte delegații invitate, autorități israeliene, reprezentanți ai comunității originarilor din România, membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel și alți parteneri ai ICR Tel Aviv. Evenimentul a fost găzduit de Centrul Cultural Enav – Primăria din Tel Aviv.

Seara a fost deschisă de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a salutat publicul prezent și a subliniat buna colaborare dintre ICR Tel Aviv și Ambasada Republicii Moldova, ce a condus astfel la un dublu concert susținut de reprezentantele României și Republicii Moldova la ediția de anul acesta a Eurovision-ului. De asemenea, directorul ICR Tel Aviv a precizat că Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, va efectua o vizită oficială în Israel, în perioada 15-17 mai, timp în care va avea întâlniri de lucru cu omologii israelieni din Ministerul de Externe și de la importante instituții de cultură.

Excelența Sa, Gabriela Moraru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Israel, a lăudat inițiativa ICR Tel Aviv de a organiza un concert ce a permis originarilor din România și Republica Moldova să le cunoască mai bine pe cele două concurente.

Smaranda Vornicu-Shalit, care conduce delegația României la Eurovision, a transmis publicului salutul Doinei Gradea, președintele Televiziunii Române, îndemnându-i în același timp pe cei prezenți să participe activ la vot. Totodată, a mulțumit comunității originarilor din România pentru prezența în număr mare la concert.

După discursurile de bun-venit a urmat momentul principal al serii, recitalurile susținute de Ester Peony și Anna Odobescu. Reprezentanta României a interpretat ”On a Sunday”, piesa României la Eurovision, dar și ”Dernière danse”, hitul lansat în 2013 de Indila și „De-ai fi tu salcie la mal”, șlagărul Mihaelei Mihai. Pe scenă a urcat apoi Anna Odobescu, reprezentanta Moldovei la Eurovision, care a cântat piesa din concurs, ”Stay” și a invitat audiența la o horă autentică moldovenească. Publicul a fost foarte receptiv la interpretarea celor două artiste și la programul muzical al acestora.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezența reprezentantului Rusiei la Eurovision, Sergey Lazarev, precum și a presei de specialitate acreditate.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori.