În statul Alabama a fost adoptată cea mai severă lege americană privind avortul

Cazul poate să ajungă la Curtea Supremă, unde se va decide dacă noua lege va fi invalidată sau o lege mai veche privind drepturile femeilor va fi abrogată.

Guvernatorul republican al statului Alabama – Kay Ivey – a semnat ieri seară cea mai restrictivă lege împotriva avortului – scrie CNN. Doamna Ivey şi-a motivat pe pagina sa de Twitter decizia de a promulga legea. „Azi am semnat legea protecţiei vieţii din Alabama. Pentru mulţi susţinători ai acestei legi aceasta este o dovadă clară a credinţei puternice a celor din Alabama că fiecare viaţă este preţioasă şi fiecare viaţă este un dar sacru de la Dumnezeu.”

Legea care a fost adoptată marţi de către senatul statului sudic al SUA interzice aproape în totalitate  întreruperea sarcinii. Legea este chiar mai restrictivă decât Decretul nr. 770/1966 de tristă amintire al lui Nicolae Ceaşescu, pentru că interdicţia întreruperii sarcinii nu intră în vigoare de la prima bătaie de inimă a fătului – din aproximativ săptămâna a șasea – ci din momentul fecundării şi legea nu face excepţie nici atunci când sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest. Întreruperea sarcinii este permisă doar dacă viaţa sau sănătatea femeii este pusă într-un pericol major. Potrivit legii, medicul care efectuează un avort neautorizat poate fi sancţionat cu pedeapsa închisorii, al cărei cuantum poate să ajungă la 99 de ani.

Imediat după promulgarea legii, preşedinta organizaţiei Planned Parenthood (Planificare parentală), Leanna Wen a declarat că va înainta astăzi o acţiune în justiţie, pentru că legea adoptată încalcă decizia Curţii Supreme din 1973 în cazul Roe/Wade care asigură dreptul femeii de a decide ce să se întâmple cu corpul ei.

În ediţia sa electronică de azi The New York Times a scris că „Statele Unite trăieşte epoca legilor extreme anti-avort”. Potrivit unor analişti citaţi de publicaţie, o parte a republicanilor tocmai asta aşteaptă, ca acest caz să ajungă în faţa judecătorilor. Ei speră ca acum – când Curtea Supremă are o majoritate conservatoare – aceasta să invalideze decizia Roe/Wade.

Unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Terri Collins a declarat că scopul iniţiatorilor a fost, printre altele, să ofere ocazia Curţii Supreme să rediscute şi să abroge decizia Roe/Wade. Pe de altă parte însă analiştii avertizează că o lege atât de restrictivă poate să diminueze suportul electoral al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Alabama nu este singurul stat în care în ultimele luni au fost adoptate legi anti-avort. Guvernatorul din Georgia, Brian Kemp a semnat marţi o lege privind avortul care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, dar şi în statul Kentucky şi Mississippi au fost adoptate legi similare, chiar dacă nu atât de dure ca în Alabama. În Kentucky legea este suspendată din cauza unui proces, în schimb în Mississippi legea adoptată în martie va intra în vigoare începînd cu luna iulie.

Se pare că această dezbatere a depăşit nivelul local. Activiştii republicani anti-avort se pregătesc să transforme această chestiune o armă electorală pentru alegerile de anul viitor. Strategii Partidului Republican cred că subiectul este ideal pentru întărirea identităţii de dreapta a electoratului şi printr-o astfel de legislaţie se poate capta electoratul cu convingeri religioase profunde. Pe de altă parte, o lege ca cea adoptată în Alabama poate să radicalizeze şi tabăra adversă: Partidul Democrat şi militanţii pentru drepturile femeilor. Astfel editorialul citat din New York Times se încheie cu îndemnul redacţiei către cititori de a dezbate această problemă cu prietenii lor, în presă şi în societate; să nu permită ca un drept cucerit de apărătorii drepturilor omului să rămână apanajul exclusiv al politicienilor.

Székely Ervin, Rador